hirdetés

A  73 éves japán Tominaga Tosio immár a legidősebb hosszútávúszó, akinek sikerült átküzdenie magát a japán Cugaru-csatornán, amelyet az időjárási viszonyok, az áramlatok és a cápák miatt a világ egyik legnehezebb távjaként tartanak számon.
toshio-tominagaAz Ocean-Navi című portál szerint a Honsú-sziget északi részén fekvő Aomori prefektúra és a Hokkaidó között húzódó Cugaru-csatorna átúszásának eddigi korrekordere egy 56 éves mexikói férfi volt.
A mostani rekorder a Hirosimából származó 73 éves Tominaga Tosio helyi idő szerint reggel fél hatkor indult útnak a Cugaru félszigetről és a 30 kilométeres táv teljesítése után nagyjából délután fél négykor ért partot a hokkaidói Fukusimában.
– A legjobb formámat fogom nyújtani, és biztosan teljesítem a kihívást – mondta az indulás előtt a sportember.

A Cugaru-csatorna az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat része, amely a világ hét legveszélyesebb tengeri csatornájának meghódítását foglalja magába.

Az elmúlt nyolc évben mintegy 50 csoport vágott neki az észak-japán csatorna meghódításának. Augusztusban egy 18 esztendős középiskolás lány szerezte meg a csatorna legfiatalabb átúszójának címét.
Tominaga 2009-ben a Boszporuszt úszta át, a Nagy-Britannia és Franciaország közötti Doveri-szorost azonban nem sikerült leküzdenie 2013-ban.