hirdetés

Kenyában minden idők legnagyobb elefántcsont-égetésén 105 tonna agyarat semmisítettek meg. Uhuru Kenyatta államfő is részt vett az eseményen. Az ország ezzel a lépéssel az elefántcsonttal és a veszélyeztetett fajokkal való kereskedelem ellen tiltakozott.

agyar égetés kenya

Egy tonna orrszarvúszarvat is elégettek az elefántcsont mellett az Óriások Klubja nevű kétnapos  elefántvédelmi csúcstalálkozó végén. A Nairobi Nemzeti Parkban felhalmozott szarvakból, állatbőrökből és agyarakból álló halmok közül a legnagyobbat maga az elnök gyújtotta meg.

Eljött az ideje, hogy állást foglaljunk, és az álláspontunk világos. Kenya azt üzeni, hogy számunkra az agyarak csak akkor értékesek, ha azok rajta vannak az elefántokon – mondta Uhuru Kenyatta.

Kenya az elefántcsont-kereskedelem teljes betiltását sürgeti majd a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó konvenció 17. találkozóján, amelyet idén az országban tartanak.

Sokak szerint a 150 millió dollárra becsült csontokat el kellett volna adni, ezzel túlkínálatot teremtve  a piacon, és a befolyt összeget az állatok védelmére kellett volna fordítani.

Afrikában az 1970-es években 1,3 millió elefánt élt, ez a szám mostanra félmillióra esett vissza. Ha ez így folytatódik, az elefántok 50 éven belül ki fognak halni a szakértők szerint.