hirdetés

Nem volt kérdés, hogy a vajdasági bérgyilkos D. Csaba hosszú időre marad rácsok mögött. A Pólus Centernél történt és egy amszterdami kávézóban hideg vérrel végrehajtott kivégzéssel vádolt férfi élete végéig marad dutyiban és ez csak két ügye a csatavéri halálosztónak. A szerb és egyéb bérgyilkosságai ezen ítéletben benne sincsenek, emlékezzünk csak arra a szerb esetre, amikor egy férfit fényes nappal lőtt le D.Csaba az utcán. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a halálosztó és a nemrég lebuktatott szerb maffia feltételezett sok-sok közös ügyéről is kikérdeznénk a szomszédok főrendőrei. 

 

Bár Szerbia is kérte a kiadatását a vajdasági bérgyilkosnak D. Csabának egyelőre azonban a szomszédoknak erre egy laza 40 évig várniuk kell. A vádlott férfi több embert ölhetett meg hidegvérrel a szerb hatóságok szerint, amely ügyek a magyarországi vádiratában nem is szerepelnek. A halálosztót Budapesten egy amszterdami kávézóban történt kivégzés , és a Pólus Center mögötti leszámolás miatt vonták felelősségre.

D.Csaba a Pólus Centernél történt kivégzésről azt állította, nem ő ölte meg a férfit. Az amszterdami ügyben pedig közölte a lelőtt férfi őt tőrbe csalta így likvidálnia kellett önvédelemből.

A holland hatóságok szerint a 40 éves szerb-magyar állampolgárságú D.Csaba egy amszterdami kávézóban tarkón lőtt egy horvát férfit. A hidegvérú mészáros ezután elhatározta, hogy végez egy magyar kábítószer-kereskedővel, V. Lászlóval is, akivel találkozót beszélt meg 2018. szeptember 19-én, az esti órákban Budapesten, a XV. kerületi Pólus Center mögötti parkolóban. A találkozón elterelte a sértett figyelmét azzal, hogy kábítószernek látszó, valójában cukorhelyettesítő anyagot tartalmazó csomagokat adott át neki megvizsgálásra, majd fejbe lőtte. A szerb rendőrök egyébként több másik gyilkossági ügyben is gyanúsnak tartják D. Csabát.

A férfi a külföldi rejtőzködéséhez hamis okmányokat készített és használt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nemzetközi együttműködéssel azonosították az elkövetőt, akit aztán 2019. március 1-jén elfogott a cseh rendőrség. Az elfogás előkészítésében kiemelkedő szerepe volt két uniós szervnek, a Eurojustnak és az Europolnak is.

A férfi ellen a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint közokirat-hamisítás miatt emelt vádat. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a férfit ítélje életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. A Fővárosi Törvényszék a vádlottat a váddal egyezően bűnösnek találta és életfogytig tartó büntetésre ítélte. A hidegvérű mészáros így 40 évig minimum dutyiban marad.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása, azaz tényleges életfogytiglan érdekében fellebbezett, valamint fellebbezett a vádlott és védője is – tudatta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Dér Csaba a bíróságon azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, csak az életét védte.

A hírhedt gyilkos korábban úgy nyilatkozott, sajnálja, hogy embereket ölt, de állítása szerint „így működnek a dolgok”. Az amszterdami emberölést például azzal magyarázta, hogy pár nappal előtte az életére törtek, s azt a férfit ölte meg, aki koordinálta a folyamatot. A budapesti gyilkosság esetében pedig a bíróságon letagadta, hogy ő húzta volna meg a ravaszt.

(cs)