hirdetés

30 perces Ebola-teszt?
2014-09-04 16:13

Az új módszer a kutatók szerint nem igényel komoly műszereket, és lehetővé teheti a gyors diagnózist.

 ebola test

Japán kutatók olyan új módszert fejlesztettek ki az Ebola-vírus kimutatására, amely sokkal gyorsabb, mint a jelenleg alkalmazott tesztek, és azokkal ellentétben nem igényel komoly orvosi műszereket, így jelentősen megkönnyítheti a betegség detektálását a minden idők legsúlyosabb Ebola-járványával küzdő Nyugat-Afrikában.

A Nagaszaki Egyetem és az Eiken Chemical cég által közösen kidolgozott módszerrel fél óra alatt kimutatható egy vérmintáról, hogy tartalmaz-e Ebola-vírust vagy sem. Az új eljáráshoz „csupán egy kis, akkumulátorról működtetett melegítőszerkezetre van szükség, és az egész rendszer csak néhány tízezer jenben kerül, amit még a fejlődő országok is megengedhetnek maguknak” – mondta Jaszuda Dzsiro, a tesztet kifejlesztő egyetemi kutatócsoport vezetője (egy jen 2,3 forint).

Az Ebola kimutatására jelenleg használt teszt lefuttatása egy-két órát vesz igénybe. Ennél nagyobb problémát jelent, hogy a teszthez a vérmintát többször fel kell melegíteni és le kell hűteni, ehhez pedig komolyabb orvosi műszerek, illetve folyamatos áramellátás szükséges. Ugyanakkor a mostani Ebola-járvány által sújtott országok – Guinea, Sierra Leone, Libéria és Nigéria – rendkívül szegények és nagyon elmaradott infrastruktúrával rendelkeznek, így számukra komoly kihívást jelent a hagyományos tesztek lefolytatásához szükséges környezet biztosítása.

Jaszuda azt mondta, hogy még nem érkezett kérés vagy kérdés a kutatócsoporthoz a teszttel kapcsolatban, de bármikor szívesen felajánlják a bevetésre kész rendszert.

A februárban Guineában kitört nyugat-afrikai Ebola-járványban már több mint 1500 ember vesztette életét és mintegy kétszer ennyien fertőződtek meg hivatalos adatok szerint, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) attól tart, hogy a közeljövőben a 20 ezret is meghaladhatja a betegek száma.

A WHO korábban kísérleti gyógyszerek bevetését is engedélyezte az egyre gyorsabban terjedő kór megfékezésére.

A rendkívül magas halálozási arányú vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés.