hirdetés

Kutatók kiszámolták, hogy mennyi sarki jeget olvasztunk évente. Arra a következtetésre jutottak, hogy ha a szén-dioxid-kibocsátásunkon nem változtatunk, 2045-re teljesen eltűnhet az északi-sarki jégsapka. 

északi sarkA tudósok az 1950-es évekre visszamenőleg megvizsgálták a tengeri jég változásait, ami alapján arra jutottak, hogy ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi szinten marad, akkor a 2040-es évek közepére nem marad jég az Északi-sark körül.

Ennyivel csökkentjük a sarki jeget egyénenként

A méréseket elemezve azt találták, hogy minden tonna szén-dioxid-kibocsátással átlagosan 3 négyzetméter jég olvad meg. Becsléseik szerint egy tonna szén-dioxidot bocsát ki mindegyik utas, aki oda-vissza átrepüli az Atlanti-óceánt Európa és New York között, vagy aki dízelmotoros autóval tesz meg 4000 kilométert.

Az északi-sarkvidéki jég hosszú távú csökkenése már most alapvető változásokat okoz az őslakosok életében, miközben a régióban újabb olaj- és gázlelőhelyek kutatása, valamint új hajózási útvonalak megnyitása előtt nyit teret.

2016 szeptemberében az északi-sarkvidéki jég 4,14 millió négyzetkilométerrel elérte éves minimumát. Ez a mennyiség ugyanannyi, mint a 2007-es, és csak egyszer, 2012-ben volt ennél kisebb a jég kiterjedése.

A tanulmány szerzői szerint a tavalyi párizsi klímacsúcson elfogadott cél, amely a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt akarják tartani az iparosodás előtti mértékhez képest, nem elegendő ahhoz, hogy a jég zsugorodását megakadályozzák.

A kormányok képviselői november 7. és 18. között találkoznak Marokkóban, hogy a párizsi egyezmény végrehajtását megvitassák.