hirdetés

Az ENSZ főtitkár, Ban Ki Mun bejelentése szerint sikerült megállítani és visszafordítani az AIDS-járványt. A világszintű erőfeszítéseknek köszönhetően a szervezet becslése alapján 2030-ra teljesen meg is szűnhet a HIV-vírus jelenléte.

aids stop

Harmincöt százalékkal csökkent az új HIV-fertőzöttek és több mint 40 százalékkal a halálos áldozatok száma a világon a 2000-es évek eleje és 2014 között. A világszintű erőfeszítéseknek köszönhetően 2000 óta harmincmillió ember megfertőződését és nyolcmillió halálesetet sikerült elkerülni az ENSZ friss jelentése szerint.

“A világnak sikerült megállítani az AIDS-járványt és visszafordítani” – fejtette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Véleménye szerint a következő lépés annak a “nagyravágyó, de realista célnak” a megvalósítása, hogy 2030-ig teljesen megszűnjön a járvány. Ehhez a HIV elleni harcra fordított eddigi évi 22 milliárd dollárt a következő évben 8-12 milliárd dollárral kell növelni az ENSZ UNAIDS nevű programjának jelentése szerint. “A következő öt év döntő jelentőségű lesz” – véli Ban Ki Mun.

A szegényebb országokban 2000-ben a HIV-fertőzöttség még halálos ítéletet jelentett. Akkoriban a jelentés szerint világszerte 4300 ember halt meg naponta az immunrendszert gyengítő betegség következtében. Azóta világszerte 15 millióan kapnak megfelelő orvosságot, amely sakkban tartja a vírust. Az ENSZ szerint 2000 óta világszerte mintegy 187 milliárd dollárt fordítottak a HIV elleni harcra.

 

(MTI/ENSZ)