hirdetés

Mintegy kétmilliárd forint büntetést képtelen volt behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2014-ben, az országgyűlési választásokon elinduló ismeretlen , új, és addig sosem hallott kispártoktól. Sokak szerint a Fidesz által hozott szigorítás miatt a közelgő országgyűlési választásokon éppen ezért nem is indulnak majd új pártok. Szakértőink szerint azonban az, hogy a párt vezetői személyesen is felelnek saját vagyonukkal nem sok vízet zavar majd. Maximum azon pártok nem indulnak, amelyeknek van vagyonuk.
új magyarország pártA bírságokat a pártok azért kapták, mert nem sikerült nekik időben visszaküldeni az ajánlóíveket érvényesítésre. Ezért büntették meg őket a helyi választási bizottságok. Az adóhatóság most közölte, ezen kintlévőségek döntő része behajthatatlan tartozássá vált.
A NAV adatai szerint 1,96 milliárd forint így keletkezett bírságot négy év alatt sem sikerült behajtaniuk, csupán 3,9 millió forint büntetést fizettek ki az ügyekben.

A 2014-ben érvényben lévő választási indulási jogszabályok szerint egy jelölt állításához 500 állampolgár ajánlóíven rögzített aláírásra és személyes adataira volt szükség. Minden sikeres jelölt után egymillió forint állami kampánytámogatás járt. Ha egy pártnak sikerült ilyen módon 27 jelöltet állítania, akkor további 150 milliós állami kampánytámogatásban részesült. Sok ügyeskedő ott fedezte fel az igazi lehetőséget, hogy egy választó több jelöltet is ajánlhatott. Így az ajánlóívek körül a legutóbbi választáson szabályos aláírási cserepiac alakult ki, hiszen mindenki a 27 jelöltre pályázott.

Az országgyűlés részben ezek miatt a kiskapuk miatt 2017-ben törvényt is módosított , azonban ezek aligha tekinthetőek szigorításnak. Azoknak a politikai pártoknak, amelyek az országgyűlési választásokon nem képesek elérni az 1%-ot, ezeket az állami támogatásokat vissza kell fizetniük vagy pedig a párt vezetői teljes vagyonukkal felelnek. Na de számoljunk egy picit. Mondjuk egy pártvezetőnek van egy 10 milliós lakása. Akkor is sok sok tízmillió maradhat a zsebben, amiből azért egy ideig el lehet éldegélni.

A Magyar Nemzet az üggyel kapcsolatban felidézi az egyik bizniszpárt, a Magyar Demokratikus Unió (MDU) összesen 17 jelöltet állított ajánlóívek segítségével, így 17 millió forint állami támogatáshoz jutott. Ez a párt a Nemzeti Választási Iroda közlése szerint 54,8 millió forint bírságot kapott az ívekkel kapcsolatban 2014-ben amelyből mindezidáig egy fillért sem fizetett be. A párt idén novemberben ezt viszont közleményben tagadta. Mint sok más esetben, az ő bírságuk behajtása ügyében is azt közölte az adóhivatal a Választási Irodával, hogy mivel az NDU-nak végrehajtásnál figyelembe vehető vagyona nincsen, ezért az eljárást idén megszüntették.

Fontos szereplőnek látszik a négy évvel ezelőtti műpártok körül kialakult csalássorozatban Zuschlag János, az MSZP börtönt is megjárt volt képviselője. A Választási Iroda honlapján korábban elérhető, mára levett feketelista szerint két pártja is nagy mértékben volt érintett a büntetési sorozatban ajánlóívek elsikkasztása miatt. Az Új Dimenzió Párt ebben az ügyben 121 millió forint behajthatatlan bírságot gyűjtött, míg a másik, Zuschlaghoz köthető szervezet, az Új Magyarország Párt köztartozása közel 80 millió forint. Bár az Esti Újság úgy tudja ezen utóbbi párthoz nem volt köze a volt baloldali politikusnak.

A bírságokon túl probléma az is, hogy ezeknek a pártoknak a fejenként egymilliós kampánytámogatásokat is vissza kellene fizetniük a bírságok megfizetése mellett.

Így a fent említett pártok már biztosan nem indulnak, hisz amennyiben kapnának is állami támogatást azt azonnal inkasszálná a NAV, vagy más szervezet.