hirdetés

Elkelt rekord áron Napóleon koronájának darabja. A korona készítője, Martin-Guillaume Biennais mind a hat lánya kapott egyet a levágott levelekből. A most árverésre bocsátott darab azóta is a család tulajdonában volt.
napoleon koronaMessze felülmúlva becsült eladási értékét 625 ezer euróért (194 millió forint) árverezték el vasárnap a Napóleon császár megkoronázásához használt koronáról levágott egyik levelet Fontainebleauban.

Az Osenat aukciós ház szakértői azzal számoltak, hogy a kis 10 grammos dísz 100-150 ezer euró közötti áron kel el. Értékét “minden bizonnyal nem az arany, hanem történelmi súlya adja” – közölte korábban Jean-Pierre Osenat.

Napóleon saját magát koszorúzta császárrá a párizsi Notre-Dame székesegyházban 1804-ben, fejére helyezve a római stílusban készült babérkoszorút, bár a koronázási ceremóniát VII. Pius pápa vezette.

A férfi, akinek a birodalma Barcelonától Hamburgig terjedt, saját magának és nem Istennek tulajdonította a felhatalmazást.

A szertartás előtt Napóleon arra panaszkodott, hogy túl nehéz a korona, és meghagyta a készítőjének, Martin-Guillaume Biennais-nek, hogy távolítson el hat levelet. Biennais mind a hat lánya kapott egy-egy levelet.

A most árverésre bocsátott levél azóta is a család tulajdonában volt.

A Julius Caesar római császár babérkoszorúja ihlette koronát a császárság bukása után, 1819-ben beolvasztották.