hirdetés

A magyar migránsellenes kerítés működik, de azért szép számmal jönnek a menekültek. Vissza is kísértük őket Szerbiába. Péntektől vasárnapig 165 határsértőt tartóztattak föl az ország területén a rendőrség tájékoztatása szerint. A külföldi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch szerint ez a visszakíséréses megoldás teljesen törvénysértő, hisz el sem bírálják a menekültek kérelmét, és sajnos erőszakosan, brutálisan is viselkednek velük az egyenruhások állítólag. 
röszke-fazekas istvánA rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 36, szombaton 16, vasárnap 87 embert tartóztattak föl, és kísértek vissza az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb–magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország belsőbb területein és más külső határszakaszokon 26 határsértőt fogtak el, egy gyanúsított ellen pedig embercsempészet miatt indult eljárás a hétvégén.

 A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat az illegális bevándorlókat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb–magyar határ térségében összesen 309 menekültet tartóztattak föl és kísértek vissza az rendőrök, a megelőző héten – szeptember 12-től 19-ig – ez a szám 195 volt. Más külső határszakaszon és mélységben a héten 47 határsértőt fogtak el.

A Human Rights Watch szerint ez a visszakíséréses megoldása a menekülteknek teljesen törvénysértő, hisz el sem bírálják a menekültek kérelmét, és sajnos erőszakosan, brutálisan is viselkednek velük az egyenruhások állítólag. A jogvédők szerint bántalmazások is történnek a migránsokkal, s a gyerekeket sem kímélik. A vádakat a Belügyminisztérium cáfolta és tagadta.