hirdetés

Minden hatodik percben öl a stroke. A világon évente 15 millióan szenvedik el. Hazánkban egy esztendő leforgása alatt közel 45 ezer ember esik áldozatául. Egy betegség, ami minden hatodik percben öl. Egy betegség, aminek tüneteit kevesen ismerik. Ez a stroke.

storke

A stroke a rák és a szívelégtelenségek után a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség. Magyarországon évente közel 45 ezer emberre csap le a gutaütés, közülük pedig mintegy 13 ezren veszítik el életüket.

A szélütés az egyik legalattomosabb betegség: korra és nemre való tekintet nélkül, hirtelen szedi áldozatait. Magyarország a stroke-térkép egyik legsötétebb pontja: az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód miatt a szív- és érrendszeri megbetegedések első helyen szerepelnek a halálozási okok között – holott ez a szám megfelelő odafigyeléssel és prevencióval csökkenthető lenne.

A túlélők 48%-a féloldali bénulásban, 12-18%-a beszédzavarban szenved, 22% -a járásképtelenné válik, 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorul a mindennapokban.

Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradványtünetekkel, csak mások segítségével tudja élni a mindennapjait, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és el tudja látni önmagát. Az összes stroke-esetet tekintve mintegy 10 százaléka 50, míg 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt jelentkezik. Az elmúlt években nem egy fiatal és középkorú felnőtt esett a stroke áldozatául, sőt, ez a betegség gyerekkorban is egyre gyakrabban fordul elő – derül ki a Magyar Stroke Társaság a Stroke Világnapja alkalmából kiadott közleményéből.

A prevenció azonban a stroke esetében is életeket menthet.

A pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetében különösen fontos a stroke megelőzése, mert náluk ötször nagyobb esély van a stroke kialakulására. A betegségük felismerése után, a stroke elkerülése érdekében folyamatos véralvadásgátló terápiára van szükségük. Ez szerencsére a mai fejlett orvostudománynak köszönhetően már egyszerűen, állandó vérvétel és rendszeres laboratóriumi ellenőrzés nélkül, szájon át beszedhető készítményekkel orvosolható, megkönnyítve a betegek életét – hangsúlyozza a prevenció fontosságát a Magyar Stroke Társaság.

Milyen tünetek és előjelek lehetnek segítségünkre a stroke kialakulásának felismerésében?

  • Hirtelen fellépő féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen).
  • Hirtelen kialakuló beszédértési vagy hangképzési zavar (afázia), szóformálási nehézség.
  • Hirtelen bekövetkező látászavar, kettős látás, látótérkiesés, látásvesztés.
  • Hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok.
  • A térérzékelés hirtelen elvesztése, memóriazavar.

MIVEL A STROKE NEM FÁJ, HAJLAMOSAK VAGYUNK VÁRNI A TÜNETEK ELMÚLÁSÁT, EZZEL VESZÉLYEZTETVE A TELJES FELÉPÜLÉSÜNKET, MI TÖBB, SAJÁT ÉLETÜNKET. HA CSAK A GYANÚJA IS FELMERÜL A STROKE-NAK, AZONNAL HÍVJUK A MENTŐKET, ÉS MONDJUK KI, HOGY STROKE-RA GYANAKSZUNK!

Mit tegyünk, ha bizonytalanok vagyunk?

Ha valaki bizonytalan, nem ismeri fel egyértelműen a stroke tüneteit, az alábbi egyszerű feladatokat kell elvégeztetni a beteggel és figyelni az eredményt.

  • Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! Arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált?
  • Emelje fel vízszintesig mindkét karját! Lehanyatlik-e valamelyik keze?
  • Ismételjen meg egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket?

(Forrás: Betegszoba.hu)