hirdetés

Norvégia déli részén, a Huakeli térség egy régi hegyvidéki útján bukkant a különleges kincsre a kiránduló, amikor megállt pihenni a kövek között, észrevette a 80 centiméteres kardot.

Viking kard

Jostein Aksdal norvég régész a műkincset Bergenben bemutatva azt mondta, hogy valószínűleg a viking kor elején, az i. sz. 8. század végén használhatták a kovácsoltvas fegyvert.

Abban a korban a kard igen értékes fegyver volt, ennek a kardnak a tulajdonosa valószínűleg egy gazdagabb, befolyásosabb személy lehetett. A vikingek többsége ugyanis inkább egyszerű kést vagy fejszét használt – mondta Aksdal az AFP francia hírügynökségnek.

A túrázó férfi a kardot három éve találta, de csak nemrég mutatta meg egy régésznek. A fegyvert a nyugat-norvégiai Bergen múzeumában fogják kiállítani.

A szakemberek még nem találtak magyarázatot arra, hogyan került a hegyekbe a kard. A régészek feltételezése szerint a térségben egy sír lehetett, vagy egy kereskedő hagyhatta el.

Valaki meghalhatott ott? Harc folyhatott a térségben, esetleg kiraboltak vagy megöltek valaki – találgatta Aksdal. Erre csak a jövő évben derülhet fény, a tavaszi jégolvadás után terveznek kutatást indítani a térségben.

Huakeli hegyeit fél éven át hó és jég borítja, az elmúlt években azonban egyre több ősi tárgy került a föld felszínére a globális felmelegedés okozta egyre nagyobb mértékű hó- és jégolvadás miatt.