hirdetés

Kanada legidősebb embere magyar. Sárosy Zoltán azok kevés emberek egyike, akik pontosan emlékeznek arra, hol voltak, és mit csináltak akkor, amikor kitört az első világháború. A férfi ugyanis akkor kis híján 8 éves volt, ma pedig a 110-ediket tapossa.
sárosy zoltánZoltán ma Kanadában él egy idősek otthonában, és az ország legidősebb embereként szívesen fogad bárkit, aki kíváncsi kalandos életének történetére. Van mit mesélnie, és mindenre úgy emlékszik, mintha tegnap történt volna. Nem csoda, hiszen mindennap alaposan megdolgoztatja az agyát: 10 éves kora óta sakkozik, és nem is akármilyen szinten! 1943-ban elnyerte a Magyarország Nagymestere címet. A második világháború után aztán Kanadába emigrált. Ott is folytatta a sakkozást, sőt a mai napig is játszik, ha van rá módja: 1999-ben azért vett magának számítógépet, hogy online partnereket keressen, és ott is élhessen szenvedélyének, természetesen a sakknak. Zoltán bácsi amúgy fizikai­lag is jó karban van, igaz, az utóbbi években – pontosabban 102 éves kora óta – többnyire inkább kerekes­székkel közlekedik.
– Olyan vagyok, mint egy öreg autó, aki már rozsdásodik és kacskák a kerekei, de még mindig jó a motorja – mondta a News Torontónak.
Fogalmam sincs, mi a hosszú élet titka, de ha egyszer rájövök, biztos szabadalmaztatom!
(Forrás: News Toronto)