hirdetés

Nem következetes a Magyar Kézilabda Szövetség, úgy tűnik. Miközben a női válogatott kapitányának, a Fradi exedzőjének, Németh Andrásnak azonnal távoznia kellett a nemzetközi kudarc után, sőt át kellett élnie, hogy erre nyilvánosan a szövetség fideszes elnöke, Kocsis Máté is felszólította, és hangoztatta is a média különféle felületein. A férfiak leégése után a kapitány leváltása, a sajtóban való bejelentés most elmaradt. Talant Dujsebajev is leégett és a válogatott is. A fideszes kézis elnök, Kocsis azonban most  hallgat.  

dujsebajev

Nem tudni, hogy elviteti-e a balhét Talant Dujsebajev szövetségi kapitánnyal a kézilabda-szövetség, azaz a fideszes Kocsis Máté vezette MKSZ. Az Európa-bajnokságon csúnyán leszereplő, így a nyári riói olimpiai játékokról is lemaradó magyar válogatott kirgiz–spanyol edzője a kontinensviadal alatt végig önkritikus volt, vállalta a felelősséget a hibáiért.

Többet hittem a játékosokról, mint amennyi valójában volt bennük, és nem láttam meg, hogy más edzéseket, más munkát kellett volna velük végezni. Utólag jöttem rá, nem azt kellett volna gyakoroltatnom velük, amit a klubcsapatomban, mert ez válogatott. Újonc szövetségi kapitányként magam is sokat tanultam, okultam a történtekből – mondta Dujsebajev a Nemzeti Sportnak.

Az azonban tény, hogy a felelősség ugyanakkor nemcsak a kapitányé, ugyanis a szövetség is tudott a fiatalításról, a kerettagokról, mégis jóváhagyták Dujsebajev minden elképzelését. Akárcsak anno Németh Andrásnál. Igaz, a nők kapitányának szinte már a repülőn távoznia kellett. Az más kérdés, hogy a sportág irányítói és vezetői ezúttal a férfiak kudarca után vállalják-e a felelősséget, vagy csupán a kirgiz–spanyol tréner „feje hullik” majd a porba, akinek a szerződésében az olimpiai részvétel is szerepel az elvárás oldalon.

Az elnökség jövő keddi ülésén dől el, hogy mi lesz a kapitány sorsa. Azonban azon már most érdemes elgondolkodni, hogy vajon a politikai kötődésű szövetségi elnökök mennyire fogják szakmai hozzá nem értésükkel hátráltatni vagy épp segíteni egy-egy sportág jövőjét. Értjük, hogy a pénzt ők hozzák, de egyvalamit senki se felejtsen el. Nem a pénz sokasága jelenti azt, hogy valaki világ, Európa-bajnok, netán olimpikon lehessen. Az akarat, a kitartás az nem vehető meg bagóért sem. Márpedig a sikerhez legfőképp a kitartás kell.