hirdetés

Kivégezték a túszt
2014-04-23 08:46

Meghalt egy még 2012 novemberében Maliban elrabolt francia túsz, Gilberto Rodrigues Leal  – jelentette be kedden a Mozgalom a nyugat-afrikai egységért és a szent háborúért (MUJAO) nevű iszlamista szervezet, amely korábban magára vállalta a túszejtést.

 

„Bejelentjük, hogy Rodrigues meghalt. Azért halt meg, mert Franciaország az ellenségünk” – közölte a Yoro Abdoul Salam, a szervezet egyik vezetője telefonon a francia hírügynökséggel. Azt azonban nem árulta el, hogy mikor, hol és milyen körülmények között halt meg az egyik utolsó francia túsz. 

„Franciaország mindent meg fog tenni, hogy kiderüljön, mi történt Gilberto Rodrigues Leallel és nem hagyja büntetlenül ezt a bűncselekményt” – közölte Francois Hollande francia államfő. Hozzátette: „Minden okunk megvan azt gondolni, hogy honfitársunk több héttel ezelőtt hunyt el a fogva tartásának körülményei miatt”. 

 

Romain Nadal francia külügyi szóvivő korábban azt közölte, hogy a túsz elrablását magára vállaló „MUJAO bejelentése miatt sajnos azt kell gondolnunk, hogy Gilberto Rodrigues Leal valószínűleg meghalt, noha semmilyen tárgyi bizonyíték egyelőre ezt nem erősítette meg”.
Laurent Fabius külügyminiszter vasárnap mély aggodalmát fejezte ki Gilberto Rodrigues Leal sorsa miatt, miközben egy nappal korábban négy francia túsz kiszabadult Szíriában. Őket 2013 júniusban rabolták el. Az egyelőre nem ismeretes, hogy a két eseménynek köze van-e egymáshoz.
Rodrigues Lealt 2012. november 20-án rabolták el fegyveresek Mali nyugati részén, Kayes városa közelében, ahova Mauritániából érkezett egy lakókocsiban. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezthez köthető MUJAO két nappal később vállalta magára a 62 éves férfi elrablását. Annak ellenére, hogy a nyugati turistáknak nem ajánlatos Maliba utazni, az országnak ezen a részén korábban soha nem történt emberrablás.
Túszejtésekre az elmúlt években az afrikai országnak az iszlamisták bázisának számító északi részen volt csak példa. A fegyveres csoportokat azonban a nemzetközi fegyveres erők részben elűzték a Franciaország kezdeményezésére 2013 januárban indított és azóta is tartó katonai beavatkozással. Rodrigues Leal családjának 2013. január 26. óta nem volt híre a férfiről. A MUJAO akkor jelentette be, hogy hajlandó a francia túsz szabadon engedéséről tárgyalni.
A férfi halála után már csak egy francia túsz maradt a térségben, Serge Lazarevic, akit 2011 novemberében a Mali északi részén található Homboriban raboltak el. Vele kapcsolatban Fabius vasárnap azt mondta, hogy a külügyminisztérium „rendelkezik néhány részlettel és azokkal aktívan foglalkozik”.

( MTI )