hirdetés

Eddig ezer brit állatorvos töltötte ki azt a petíciót, amelyben a homeopátiás kezelések betiltását kérik. Szerintük a homeopátia nem működik, így alkalmazásával többet ártanak az állatoknak, mivel a hatékonyabb módszereket helyettesítik vele.

homeopátia

Nagy-Britanniában mintegy 22 ezer állatorvos dolgozik. Hétből egy használ valamiféle kiegészítő terápiát. Homeopátiás tanfolyamot mintegy 500 gazdálkodó és 40 állatorvos végzett.

A petíciót Danny Chambers devoni állatorvos indította a Change.org portálon. Azt mondta, eddig több mint 1000 brit állatorvos csatlakozott hozzá, valamint mások is az egész világon. Chambers a BBC-nek elmondta, manapság 21. századi gyógyszereket kellene kínálni. – A tudomány kimutatta, hogy a homeopátia nem működik, tehát valószínű, hogy egyáltalán nem kellene használni, még akkor sem, ha jó szándék vezeti a felírót – fogalmazott Chambers.

A szakember szerint homeopátiás szer felírása állat-egészségügyi kérdés, a homeopátia pedig nem felel meg a tudományon alapuló állatorvosi gyakorlat követelményeinek. – Kétségtelen, hogy az állat egészsége szenved kárt, ha az emberek hatékony gyógymód helyett homeopátiát alkalmaznak – tette hozzá.

A szakmát szabályozó kollégium óvatos megközelítést ajánl az állatok homeopátiás gyógyításával kapcsolatban. A petícióról úgy vélik, mivel van igény a kiegészítő terápiákra, ezért jobb, ha azt állatorvosnál keresik az ügyfelek, nem olyan gyógyítónál, akinek nincs ilyen képzettsége. – Ezenkívül a homeopátiát jelenleg elfogadja a társadalom, elismeri az egészségügyi törvény, valamint önmagában nem árt az állatoknak. Így pedig nehéz elképzelni a kisszámú állatorvos által alkalmazott homeopátia betiltásának bármiféle indoklását – áll a kollégium közleményében.