hirdetés

A börtönviselt baloldali politikus újra kavar. Most bosszútól fűtve szállt be a választási kampányba Zuschlag János. Szabadulása óta folyamatosan támadja volt szocialista párttársait. Most egy helyi lapban érvelt a kiskunhalasi baloldal ellen azt hangsúlyozva, hogy jót tenne a városnak, ha kormánypárti polgármestere lenne. Az interjú megjelentetése ellen tiltakozva lemondott a hetilap főszerkesztő-helyettese, a baloldal pedig pereket helyezett kilátásba.

 zuschlag

„Azt gondolom, hogy egy városnak mindig az tesz jót, ha a kormánnyal jó kapcsolatban van. (…) Beruházások kellenek, pénz kell, erre pedig a szocialistáknak semmi esélye. Ezt ők is tudják, nem véletlen nem MSZP-s színekben indul Jekő Attila polgármester. De az SHT (Sikeres Halasért Társaság – a szerk.) ugyanaz, csak más köntösben” – jelentette ki a szerdai Halasi Tükörnek adott interjújában Zuschlag János. Bár a kiskunhalasi önkormányzat hetilapjának nyilatkozó börtönviselt, egykori szocialista politikus nem mondta ki a Fidesz nevét, de az interjúban a riporter, „ön szerint milyennek kell lennie egy városvezetésnek” kérdésére hosszan fejtegette, miért nem szabad a Fidesz kihívóira szavazni.

Az  interjú szövege egyébként hibás, hiszen Jekő Attila nem polgármester, hanem a SHT polgármesterjelöltje. A várost jelenleg a Jövőnk, Halas szervezetet képviselő Gyovai István vezeti, igaz, neki is van köze az SHT-hoz, a társaság őt indítja az egyik egyéni választókerületben. A Fidesz Fülöp Róbertet indítja október 12-én Kiskunhalason.

Zuschlag azzal érvelt az interjúban az aktuális kormánypárt támogatása mellett, hogy az ő képviselősége idején is sok mindent „elintéztek” a városnak csakis annak köszönhetően, hogy az akkori polgármester, Várnai László is kormánypárti volt. 2005-ben komoly botrányt okozott egy nyilvánosságra került videó, melyen Weiszenberger László a város MSZP-s önkormányzati képviselője egy vállalkozónak azt magyarázta, az uniós pályázatok sikere a minisztériumnak juttatott százalékokon múlik. Állítása szerint a Zuschlag János segítségével szerzett kapcsolatai révén rendszeresen intézkedett pályázatok ügyében milliós értékű „százalékért”.

A Zuschlaggal készült interjú szinte kizárólag Várnait támadja, aki korábban MSZP és az SZDSZ, majd a szocialisták és az SHT polgármestereként vezette a várost 2010-ig. Zuschlag azt állította, Várnai benne volt azokban az ügyekben is, melyekért őt elítélték. (A Zuschlag-ügy komoly viharokat keltett az MSZP-ben, a párt országos elnöksége 2007-ben a helyi szervezet feloszlatását kezdeményezte.) Az SHT már csütörtökön közleményben reagált: „Nagy bajban lehet a Fidesz-KDNP helyi csoportja, ha rászorul arra, hogy egy köztörvényes bűnöző, a nemrégiben pszichiátriai kezelésen részt vett Zuschlag János kampányoljon mellettük a szebb napokat is látott Halasi Tükör ma megjelent számában”. A közlemény szerint jogi lépéseket tesznek majd a lap és a főszerkesztő ellen.

 

Az interjú felzúdulást keltett a Halasi Tükörnél: tiltakozásképpen a megjelenés ellen felmondott a főszerkesztő-helyettes, Kohout Zoltán. Szerzőként a lapban „S” van megjelölve, de Kohout azt mondta, hogy, az interjút maga a főszerkesztő, Supka Éva készítette. Supka idén került a lap élére, épp a hetilapot 1994-től irányító Kohoutot váltotta, akit a tulajdonos lefokozott helyettesnek. Az SHT azzal támadta közleményében Supkát, hogy ő „Fidesz-cenzor”.

“A választások előtti utolsó számunk készítésekor nem tudtam, hogy a főszerkesztőnk fenntart magának helyet a lapban, és nem tudtam erről az interjúról. Amint rájöttem, azonnal beadtam a lemondásomat. A Zuschlag interjúban a főszerkesztő súlyos szakmai hibákat vétett, melyeket nem tudok nem szándékosnak értékelni” – mondta a volt főszerkesztő-helyettes. Kohout szerint Supka kinevezése óta több ízben is közölte a stáb előtt, hogy a jobboldalt kell támogatni, többször hangoztatta, hogy az a város érdeke, hogy kormánypárti vezetése legyen. A lemondott főszerkesztő-helyettes azt mondta, ez ellen már többször felszólalt, mert úgy érezte cenzúra működik a lapnál, de nem tudott eredményt elérni.