hirdetés

Talán a szexoldalakat is üzemeltető milliárdos guru vitája lezáródhat a NAV-al. Több éve tartó vitás adóügyben mond véleményt a jövő héten az Európai Bíróság főtanácsnoka. A NAV már több mint 50 milliárd forintot inkasszózott a hírek szerint Gattyán György erotikus tartalmakat szolgáltató cégének vélt vagy valós adótartozásai miatt. A cég egy magyar bírósághoz fordult, amely az Európai Bíróság véleményét kérte több dologban is.

gattyán ask.fm

Több éve tartó vitás adóügyben juthatnak dűlőre szerdán, amikor az Európai Bíróság főtanácsnoka kifejti álláspontját Gattyán György WebMindLicences nevű cége ügyében. A főtanácsnoki vélemény ugyan nem kötelező érvényű az Európai Bíróság döntnökeire nézve, de sokszor előrejelzi a készülő döntést.

A Gattyán György milliárdos és az adóhatóság közötti vita a Livejasmin.com erotikus oldal szolgáltatásaihoz kapcsolódó áfa megfizetéséről szól.

A WebMindLicences a Docler csoporthoz tartozik, amely a Magyarország hatodik leggazdagabb emberének tartott Gattyán száz százalékos tulajdona. A cég bérbe adta a Livejasmin.com-hoz kapcsolódó know-howt egy Lalib nevű portugál cégnek. A NAV egy vizsgálat során arra a következtetésre jutott, hogy a Gattyán-féle cég és a portugál vállalkozás közti licenc szerződés célja az adójogszabályok kikerülése volt, a know-how hasznosításához fűződő döntéseket továbbra is Gattyán hozta meg. Emiatt az adóhatóság hatalmas összegű adókülönbözetet állapított meg, és bírságot is kirótt a WebMindLicences-re. A társasági adó, áfa, innovációs járulék és kulturális járulék elmaradása miatt a Napi.hu információi szerint több mint 50 milliárd forintot inkasszózott Gattyánéktól a NAV.

Mivel a cég vitatja a NAV határozatát, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, amely viszont 2014 szeptemberében egy sor kérdést intézett az Európai Bírósághoz. A kérdések egy része arra vonatkozik, hogyan kell értelmezni a licenc szerződést az uniós áfa-irányelv és alapszabadságok szempontjából. Azt is tudni szeretné a bíróság, az uniós jog megengedi-e vagy tiltja-e, hogy a magyar adóhatóság az eljárás és az adójogi következmények megállapításánál egy párhuzamosan futó büntetőeljárás keretében folytatott titkos adatgyűjtés során beszerzett adatokat használjon fel. Van egy olyan részkérdés is, hogy a WebMindLicences adófizetési kötelezettségének megállapításra a NAV-nak vajon kapcsolatba kellett volna lépnie a portugál adóhatósággal, ugyanis a cég a portugál jog szerint adózott.

Gattyán cégcsoportja nem szívesen beszél a több tízmilliárdos perről. Nemes Tamás kommunikációs vezető rendre azzal hárítja el a sajtó érdeklődését, hogy a több éve tartó per során mindig ahhoz tartották magukat, hogy a vizsgálatról nem nyilatkoznak.