hirdetés

A fogszabályozással járó kezelésekre a legtöbb embernek szüksége van, hiszen a legtöbbünk nem születik tökéletes fogazattal. A szép mosoly esztétikai és funkcionális szempontból is fontos, ezt azonban a legtöbb esetben fogszabályozó készülék felhelyezése nélkül nem lehet elérni. A nagyobb és fontosabb módosítások pedig csupán úgy valósíthatóak meg, ha hosszabb időre helyezik fel az eszközöket. A fogszabályozó készülékek megszokása nem egyszerű feladat, egészen hosszú időt is igénybe vehet, ez persze függ a páciens szájnyálkahártyájától, másrészt a fogak érzékenységétől.

 

Mennyi időbe telik megszokni a fogszabályozó készüléket?

Egy fogszabályozót megszokni kb. egy hétbe telik, persze ez pániensenként változik. Van, akinek a készülék semmi gondot nem okoz, és szinte egyik napról a másikra már nem is érzékeli, hogy változás állt be a szájában, míg mások egy hét után is még csak “barátkoznak” az eszközzel.

A fogszabályozó készülékek felhelyezése azonban szükséges, ha a célunk a tökéletes mosoly, na meg az, hogy a levétel után a lehető legkevesebbet kelljen aggódnunk a fogsorunk miatt.

Modern kezelés a fogszabályozás világában

Ha a fogszabályozásra csupán felnőtt korban kerül sor, akkor a legtöbb esetben az ember abban reménykedik, hogy a készüléket csupán éjszaka kell majd hordania. Egy állandó fogszabályozó egészen kamaszos külsőt kölcsönözhet bárkinek. Szerencsére, a technikai újítások a fogszabályozás világában is megjelentek. Ma már a fogorvosi kezelések nem járnak fájdalommal, és attól sem kell tartanunk, hogy a fogszabályozó akadályozza majd sikerességünket. A láthatatlan fogszabályozókat éppen azért fejlesztették ki, hogy a fogsort akár felnőtt korban is rendbe lehessen hozni.

Az állandó fogszabályozók útmutatója

Miután a páciens megszokta az állandó készüléket, sem a táplálkozásában, sem pedig a szájhigéniai rutinjában nem kell hatalmas változásokat bevezetnie. Ételek terén érdemes kerülni a kemény dolgokat, ugyanis ezek könnyedén meglazíthatják, sőt le is szedhetik a készülék ragasztott részeit!

A rágózás ugyan hasznos része lehet a szájápolási rutinunknak, fix fogszabályozó készülék esetében mégsem ajánljuk. Fontos azt is megemlíteni, hogy jobb elkerülni a ragadós, a készülékből nehezen eltávolítható ételeket, ezek ugyanis nehezebbé teszik majd az együttélést az eszközzel. Az étkezést persze a fogmosás fogja követni, ez azonban még az ételeknél is kevesebb változást jelent.

A szájhigiénia egy felhelyezett készülékkel csak még fontosabbá válik. Miután a páciens megszokta a készüléket, az ezzel való fogmosás nem jelenthet gondot.

Fontos, hogy a páciens rendszeresen járjon kontrollra, na és persze az is, hogy a megfelelő szakorvos segítsen elérni a tökéletes mosolyt.