hirdetés

Újra a hívők jelenlétében tarthatta meg vasárnapi szentbeszédét Ferenc pápa. A Vatikán vezetője a pár szází hívőnek tartott beszédében megemlítette, hogy veszélyt jelent a születések számának csökkenése. S egyben a mianmari békéért is imádkozott az összegyűltekkel közösen.

 

Veszélynek nevezte a születések számának csökkenését a „demográfiai télben” élő Olaszországban Ferenc pápavasárnapi beszédében, amelyet hetek óta először hívők jelenlétében mondott el. Ferenc pápa beszédeit december 20-tól interneten keresztül sugározták.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások országos enyhítése után ez volt az első vasárnap, amikor ismét a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából beszélt. A katolikus egyházfő szavait az esős időben néhány száz hívő hallgatta: a pápa külön köszöntötte azokat a spanyol szerzetesnőket és olasz fiatalokat, akik rendszeresen jelen vannak a vatikáni téren.

Ferenc pápa imádkozott azért, hogy legyen béke Mianmarban, ahol február elsején katonai hatalomátvétel történt. Az egyházfő nemzeti stabilitást, társadalmi igazságosságot, demokratikus együttélést sürgetett az országban, ahová 2017-ben látogatott el.

Olaszországot fenyegető veszélynek nevezte a születések számának zuhanásszerű csökkenését, és azt hangoztatta, hogy a „demográfiai télből” a gyermekek születésének tavasza vezethet ki. Az olasz statisztikai hivatal felmérése szerint 2020-ban az előző évhez képest húsz százalékkal csökkent, és négyszázezer alá esett az újszülöttek száma, ami az utóbbi százötven év legalacsonyabb adata.

Ferenc pápa emlékeztetett a betegek február 11-án sorra kerülő egyházi világnapjára. Kijelentette, a betegek ápolása az egyház számára nem puszta egy választási lehetőség, hanem szerves részét képezi az egyház küldetésének.

(ajtai)