hirdetés

Zoo öröm. Afrikai elefántborjú született a Nyíregyházi Állatparkban. A bébi elefántot néhány nap múlva már láthatják a látogatók, ami mindenképpen nem hétköznapi esemény lesz.

 elefánt nyíregyháza

Az elefánt borjú péntek este jött a világra. Az ellés komplikációmentes volt, az anyaállat könnyedén szülte meg kicsinyét, amelynek nemét, súlyát egyelőre még nem ismerik az állatkert szakemberei. A nyugalmas időszak ilyenkor nagyon fontos az elefánt számára, hiszen ekkor dől el, szoptatja-e majd kicsinyét a tehén vagy magára hagyja. Az elefánt anya Kwaza 16 éves és bíznak benne az állaprak dolgozói, hogy gondoskodni fog csemetéjéről.

Az elefántborjút kétéves vemhesség után hozta világra Kwaza, amelynek párzását Jackkal, a 23 éves bikával 2013-ban a látogatók is megfigyelhették a kifutóban.

Magyarországon most másodszor született afrikai elefánt, az első is Nyíregyházán látta meg a napvilágot, 2007-ben. A Nyíregyházi Állatparkban tíz éve tartanak afrikai elefántot.-mondta Petróné az Állatpark, szóvívője.

A világ legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlőse az afrikai kontinensen honos, a Szaharától délre. Manapság az ottani nemzeti parkok és más védett területek lakója.

Az afrikai elefántnak egy nagyobb és egy kisebb termetű alfaja van. Az előbbi fajta bikája 3,4 méter magasra nő, súlya eléri a hat tonnát. A tehén kisebb, 2,8 méternyi és négy tonnás. A legjellemzőbb testrészük, az ormányuk két méter hosszú.