hirdetés

Túl a nyolcadik X-en Paul
2022-06-18 23:53

A Beatles legendája 80 éves. Paul McCartney nevéhez rengeteg sláger kötődik és nemcsak a Betles dalokra gondolunk. Paul McCartney nem volt még 28 éves sem, amikor a Beatles megszűnt létezni.

 

A Beatlest a Lennon–McCartney szerzőpáros tette híressé, a slágerek túlnyomó többségét ők írták, és még akkor is ezt a két nevet tüntették fel szerzőként, amikor a két zenész már nagyrészt egyedül dolgozott a szerzeményein.

Pault sok támadás érte, mivel sokan őt hibáztatták a Beatles feloszlásáért, de ezt is túlélte. A hetvenes években folyamatosan ott volt a neve a slágerlistákon, néha még túl is szárnyalva a Beatles sikereit. McCartney negyven fölött sem állt le, a nyolcvanas években aztán a kor sztárjaival például Michael Jacksonnal együttműködve is szállította a további slágereket.

McCartney szinte minden zenei műfajokban kipróbálta magát. A nagyzenekari oratóriumtól a kísérleti elektronikáig. Pár évente újra és újra körbeturnézta a világot, hogy bebizonyítsa: ötvenen, hatvanon, sőt, hetvenen túl is ugyanúgy képes elszórakoztatni emberek tízezreit, mint azt fiatalabb korában tette. Sőt, arra is odafigyelt, hogy megmaradjon a kapcsolata a popzene jelenével, és ugyan a Rihannával és Kanye Westtel közös dalait lehet, hogy nem fogják évtizedek múlva is emlegetni, képes volt újabb és újabb korosztályok szemében relevánsnak maradni.

Azonban tény, hogy Paul McCartney a legnagyobb élő dalszerző-énekesek egyike.

( Balu )