hirdetés

Komoly bajba került az ex-elnök Donald Trump. Most újabb vádemelést nyújtottak be ellene az amerikai ügyészek pénteken 37 vádpontban. Azzal vádolják a volt elnököt, hogy 2021-ben, a Fehér Házból való távozása után az ország legérzékenyebb biztonsági titkait tette ki nagy kockázatnak. A vádirat szerint Trump rosszul kezelte a titkos amerikai atomprogramról és egy esetleges támadás esetén a belföldi sebezhetőségről szóló információkat tartalmazó minősített dokumentumokat. Trump vádpontonként 20 évet is kaphat.

Az is felmerült, hogy Trump hazudott a dokumentumokat visszaszerezni próbáló kormánytisztviselőknek. Néhány dokumentumot egy vécé közelében tárolt, és a floridai Mar-a-Lago üdülőhelyen lévő ingatlanába is átvitt iratokat, hogy ne találják meg azokat.

„Nem lenne jobb, ha azt mondanánk nekik, hogy nincs itt semmi?” – mondta Trump az egyik ügyvédjének a 49 oldalas vádirat szerint.

Trump mellett egy korábbi jogi segítője, Walt Nauta is vádlott lett, két ügyvédje pedig kilépett az ügyből. Ha a volt amerikai elnököt elítélik, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, ez az igazságszolgáltatás akadályozásáért járó maximálisan kiszabható büntetés.

Jack Smith amerikai különleges ügyész, aki a vádat vezeti, azt mondta:

„A nemzetvédelmi információkat védő törvényeink kulcsfontosságúak az Egyesült Államok biztonsága szempontjából, és ezeket be kell tartatni.”

Ahogy korábban is írtuk, Donald Trump ártatlannak érzi magát, és a mostani elnökre, Joe Bidenre mutogat, aki ellen szintén eljárás folyik egy hasonló ügyben. A 2024-es republikánus elnökjelöltségért küzdő politikus egy négyperces videót is közzétett, melyben a választásba való beavatkozásnak és boszorkányüldözésnek nevezte a vádemelést.

Trump helyzetének ékes bizonyítéka, hogy a vádirat nyilvánosságra hozásának napján ráadásul lemondott két ügyvédje is, akik Donald Trump volt amerikai elnököt képviselték a perben.

Ma reggel beadtuk lemondásunkat Trump elnök ügyvédjeként, és a továbbiakban nem képviseljük őt sem a vád alá helyezett ügyben, sem a január 6-i vizsgálatban – áll Jim Trusty és John Rowley közös nyilatkozatában.

Trump helyzete nem rózsás. Főleg, ha azt nézzük vádpontoniként akár 20 évet is kaphat, ha bűnösnek találja az esküdtszék. Trump ezen ügyével újabb történelmet írt, mert amerikai elnök ellen sosem emeltek vádat szövetségi szinten.