hirdetés

Továbbra sem lesz publikus a Kennedy gyilkosság nyomozásának titkosított része. Az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök hozzátartozói így hiába sürgették Joe Biden amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra a merénylet még titkosított dokumentumait.

 

A titkos dokumentumokat eredetileg kedden hozták volna nyilvánosságra, ám a Fehér Ház pénteken közölte, hogy a lépést legalább december 15-ig elhalasztja, vagy akár tovább is, amennyiben az elnök dönt, hogy az ország érdekei a további titkosítást kívánják meg.

„Gyalázat. Gyalázat az amerikai demokráciával szemben” – reagált ifjabb Robert F. Kennedy, a szintén meggyilkolt Robert Kennedy egykori igazságügyi miniszter fia, aki John Fitzgerald Kennedy elnök öccse. Hogy’ az ördögbe lehetséges ez 58 évvel a történtek után, és mégis, mi igazolhatja, hogy nem hozzák nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat?– fogalmazott.

Unokatestvére, Patrick Kennedy, korábbi Rhode Island-i demokrata párti kongresszusi képviselő úgy vélekedett: az iratokat nem kifejezetten a család miatt, hanem azért is kellene nyilvánosságra hozni, mert „az amerikai állampolgároknak joguk van tudni olyan dologról, amely ilyen sebet ejtett e nemzet lelkén, amely nem csak egy elnököt veszített el, hanem egy szebb jövő reményét is”.

„Az ország érdekét tartom szem előtt, mindennek ki kell derülnie, hogy még jobban megérthessük történelmünket” – közölte Patrick Kennedy.

A Keneddy aktákat 2017-ben hozták volna nyilvánosságra, de Donald Trump ex-elnök ezt elódázta.

A Politico szerint Biden döntése meglepetésként érte a gyilkossággal foglalkozó történészeket és szakértőket, tekintve, hogy az elnök a szenátus tagja volt, amikor az amerikai kongresszus 1992-ben egyhangúlag felhatalmazást adott arra, hogy 25 éven belül közzétegyék a titkosított iratokat.

Mint ismeretes John Fitzgerald Kennedy elnököt 1963. november 22-én gyilkolták meg a texasi Dallasban. A gyilkossággal a magányos elkövetőnek minősített Lee Harvey Oswaldot vádolták meg, akit azonban letartóztatásakor Jack Ruby bártulajdonos agyonlőtt. Ruby később a börtönben betegségben meghalt. Keneddy megölése máig sok titkot rejt és sajnos nem iagzána lehet tudni ma sem kik és miért ölették meg a népszerű elnököt, aki még a rettegett Szovjetunióval is tudott beszélni, kommunikálni és akit még az oroszok is tiszteltek.

(Cs)