hirdetés

Látszik, hogy a politikusok műszurkolók. Egy tervezet szerint ugyanis az Országgyűlés rendészeti bizottsága a regisztráció visszaszorításával érné el, hogy több néző legyen az NB I-es focimeccseken. Rossz hírünk van, más kell. Nem kellenek az izomagyú és a szurkolókat néha-néha esténként meglátogató securitiseket alkalmazni. Ne bűnözők legyenek a biztonságiak. Nem kell a klubok vezetésétől eltérő nézeteket valló szurkolókat egyéb módon presszionálni. Olcsóbb jegyárak kellenek és színvonalas kiszolgálás, gyerekbarát és nívós helyiségekkel. Ja, és nem utolsósorban sokkal, de sokkal jobb futball kell a pályán.  S amíg a Fradinál nem lesz kiegyezés, addig folyamatosan csökkenni fog minden szám és adat.

Ferencváros-Újpest, ultrák, Fradi szurkolók a Népligetben

Negatív nézőcsúcs született az NB I-ben a hétvégén. A hat találkozóra csak 8940 néző látogatott ki. Csányi Sándor MLSZ-elnök bevallotta, annak idején elhibázott döntés volt a szurkolói kártya kötelezővé tétele, mindenképpen megoldást kell találni az alacsony nézőszám növelésére, ezért megvizsgálja a televíziós közvetítések gyakorlatát. A szövetség heti két meccsre csökkentette a közvetítések számát, azt remélve, hogy a szurkolókat kimozdítja a karosszékből, ám ez a döntés sem vált be. Hogy Csányi pontosan mit tervez, arra az MLSZ nem tudott választ adni.

A következő elnökségi ülésen téma lesz a nézőszámnövelés, de konkrétumok még nincsenek – mondta Sipos Jenő szóvivő, aki arra sem tudott érdemben reagálni, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának módosító sporttörvényjavaslatától várnak-e nézőszám­-emelkedést.

Az indítvány szerint január 1-jétől eltörölnék az idegenbeli meccsekre a drukkerek buszoztatását, a szurkolói kártya és a regisztráció alkalmazását a klubokra bíznák, csak a ki­emelt kockázatú meccseken lenne kötelező a névre szóló jegyértékesítés. Bár sok meccs kiemelt, tehát ez megint egy nagy mondás lehet csak.

A módosítástól érdemi változást nem várok. A Fradinál úgyis marad a véna­szkenneres, szurkolói kártyás beléptetés, és a nagy fővárosi csapatok összes meccse továbbra is kiemelt kockázatú besorolást kap – árulta el Magyar Balázs, a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül mozgalom vezetője.

Jelentős nézőszám-emelkedést a regisztráció teljes eltörlésével lehetne elérni, minden más döntés csak látszatintézkedés. Tény kérdése, hogy az elmúlt évtizedekben is a Fradi nézőszáma kozmetikázta pozitív irányba a látogatottsági számokat. De ott ugye most nézeteltérés van az ultrák és a vezetők közt, így ők nem fognak nézőszámot emelni. Pedig a régi stadionban is tízezer felett volt a meccsek nézőátlaga az Üllői úton, ami rohamosan csökkent és tovább fog csökkenni. Ha minden kerületi diák és családja ingyen mehetne meccsre, vagy csak pár forintért, csak a fővárosban, akkor sem biztos, hogy lenne látványos a nézőszám-emelkedés. Mi azt mondanánk, minden egyes diák és családja belépőjét fizesse az MLSZ, és/vagy a kormány összes tagja.