hirdetés

Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen című tüntetést szerveztek ma délután a Kossuth tértől és a Parlamenttől az Oktogon felé a státusztörvény elleni tiltakozásképp pedagógusok, diákok és támogatóik. Az eseményen több mint tízezren voltak. A Diákfront által szervezett megmozdulás békés de hangos volt !

Péntek délután rendőrök hada lepte el Budapestet. Le is bénult szinte minden a Kossuth tértől egészen a Hősök teréig. Minden kis utcában rendőrbuszok álltak, s úgy tűnt valamitől tart a hatalom, valamitől fél, vagy megint itt van Ferenc Pápa ? Netán terrortámadás volt, merült fel a gyanútlan emberben a kérdés ? Nem, szerencsére csak a Diákfront szervezett egy igen hangos és profi demonstrációt.

A tanárok, diákok és támogatóik a státusztörvény ellen Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen címmel tüntettek. A részt vevők több tízezren lehettek. Ezúttal a Parlamenttől és a Kossuth térről az Oktogonig menetelt a tízezres nagyságrendű tömeg.

A szervezők népszavazást nyújottak be, amelynek pontjai a következők: mondjon le Pintér Sándor, töröljék el a státusztörvényt, köznevelési és szakképzési intézmények vezetőit csak a diákönkormányzat és a szülő közösség, a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint a közalkalmazotti tanács véleményezése után, indoklási kötelezettség mellett nevezhessék ki, legyen vagyoni helyzettől és vallási hovatartozásról független esélyegyenlőség az oktatásban, töröljék el a sztrájktörvényt, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot, ötven százalékkal növeljék a pedagógus alapilletményt, és évenként emeljék a fizetést az inflációhoz mérten – írja a Mérce.

A tüntetés során a Nyugatinál a Pedagógusok szakszervezete várta az arra érkező tömeget, az Oktogonon háromnegyed hétkor elkezdődtek a beszédek. Egy diák a nyitóbeszédben azt ígérte, hogy addig fog ez a generáció az utcákon maradni, amíg nem változik ez a rendszer. Őt Solymoss Miklós eötvösös tanár követte, aki a miniszterelnök szavait parafrazálta.

„Tiltakoznak ellene? Akkor meghosszabbítjuk Lovasberényig!” – utalva a sztrájkot ellehetetleníteni próbáló kormányzati intézkedésekre.

Beszédében arra is kitért, hogy a felnőttek cserben hagyták a következő generációt, innentől csak magukra számíthatnak, és akkor változtathatnak, ha kritikusak és hallatják a hangjukat. Szerinte Pintér Sándor és a kormány azon dolgozik, hogy a fiataloknak ne legyen opció a tanári pálya. Beszédét azzal zárta, hoy megkérdezte a tömeget, hogy szeretnék-e folytatni a tiltakozást, amire egyértelmű igen válasz érkezett a jelenlévőktől.

Gajzágó József, az EDF képviselője a „kordonkormány” elleni tiltakozásra bíztatja a jelenlévőket, szerint a kormány a tüntetésektől nem fél, azonban az egész ország mozgósításától igen, tehát ezt kell elérni.

A demonstrációra kormánypárti ellentüntetők is érkeztek „segícsék elnyómnak” feliratú táblákkal, őket végül a rendőrség kivezette.

A következő tüntetés május 30. és július 1-én lesz a NoÁr és a Tanítanék mozgalom szervezésében.