hirdetés

Újabb bűnügybe keveredett Pécsvárad polcija. Azonban most már 2,5 milliárdos csalással vádolják őt és még 14 társát. A városvezető a baromfitelepek felújításában és az erre lehívható hazai és Uniós pályázati pénzekben látta meg a jövőt és a pénzt. A NAV a sikeres felderítésnek köszönhetően több mint egy tucat baromfitelepet vett zár alá.

 

A csalás irányítója a vád szerint Zádori János, Pécsvárad 2014 óta hivatalban lévő független polgármestere volt – erősítette meg a megyei főügyészség szóvivője. Zádorit korábban más ügy miatt négy és fél év börtönre, több mint 200 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

A Baranya Megyei Főügyészség most különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat 15 személlyel szemben, akik 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai vissza nem térítendő támogatást tettek zsebre jogosulatlanul csirkefarmok korszerűsítésével.

A polgármester és felesége baromfitartás-technológia adásvételére, beszerelésére szakosodott gazdasági társaságok tulajdonosaiként, vezetőiként olyan – baromfitartás, tojástermelés területén működő – cégekkel, egyéni vállalkozásokkal került üzleti kapcsolatba, amelyek önerő híján nem tudtak a kiírt pályázatokon indulni.

A házaspár az önerő igazolását valótlan banki körbeutalásokkal, fiktív kölcsönökkel, hamis számlákkal teremtette meg, emellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megtévesztése, a pályázati pénzek jogtalan lehívása érdekében a berendezések túlszámlázásával, a feltüntetett berendezés helyett olcsóbb eszközök beszerzésével, beszerelésével segített „üzletfeleinek”.

A vádirat szerint tucatnyi gazdasági társaság, vállalkozás jutott így jogosulatlanul – legalább 14 millió, legfeljebb 665 millió forintos – támogatáshoz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága júniusban azt közölte, hogy a támogatási összegekből Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében korszerűsítettek telepeket úgy, hogy a beruházás költségeit olykor 20-25-szörösen túlárazták, a feltüntetettnél jóval olcsóbb technológiákat, berendezéseket építettek be.

A nyomozóhatóság az okozott kár megtérüléséért az összes érintett baromfitelep technológiáját vagyonbiztosítás alá vonta, így várhatóan a teljes költségvetésnek okozott kár megtérül. A Baranya Megyei Főügyészség emlékeztetett rá, a vádlottak által elkövetett bűncselekmények közül a legsúlyosabb büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.