hirdetés

A rendőrség annak ellenére nem hajlik a megoldásra, hogy milliárdos nagyságrendben veszítik a pereket. Mindez pedig érthető a belügy illetve az állam részéről, mert kamatot alig kell fizetni ezen esetleges elvesztett perek és eljárások után.

kutasi rendőrségA magyar rendőrség kilencezer közalkalmazottjának közel harmada perben áll a munkahelye szerinti rendőr-főkapitánysággal a garantált illetménykülönbözet megtérítésének elmaradása miatt. A rendőri vezetés a tetemes költségek ellenére sem hajlik arra, hogy a kérdést általános jelleggel, valamennyi munkavállalóra kiterjedően orvosolják.

A Független Rendőr Szakszervezet tájékoztatása szerint a rendőrségnél már 2013 óta bevett munkáltatói gyakorlat, hogy a közalkalmazottként foglalkoztatott munkavállalók, jellemzően az irodai dolgozók bérét mindig pontosan annyival csökkentik, amennyivel a garantált bérminimum, illetve a minimálbér összege emelkedik, így a fizetések nettó összege sosem változik.

Emiatt az érdekképviseletek – több kúriai állásfoglalás alapján – mintegy háromezer munkaügyi pert visznek, amit a nyilvánvaló munkajogi hiba miatt folyamatosan meg is nyernek, a bíróságok három évre visszamenőleg több százezer forintokat ítélnek meg a közalkalmazottaknak. A rendőrség vezetése azonban inkább pereskedik tovább, fizeti a perköltséget, a végszámlát, a kamatokat, mert a Belügyminisztérium nem biztosított költségvetési forrást a jogsértések általános orvoslására.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára elmondta: minden esetben először a munkáltatóval próbáltak megegyezni a vonatkozó jogszabályokra és kúriai állásfoglalásokra hivatkozva, de még egyszer sem jártak sikerrel. Jogsegélyszolgálatuk jelenleg 1700 munkavállalót képvisel, ügyeik csaknem negyede már jogerősen le is zárult. Az eddig kifizetett illetmény-különbözet több százmillió forintot tesz ki, a folyamatban lévő ügyek milliárdos tételt jelentenek.