hirdetés

Az egykori kiváló sportoló, aki közel nyolc hónapot volt előzetes letartóztatásban, beperli a magyar államot. B. Lászlót még Portik Tamás elfogása után nem sokkal fogták el a TEK tagjai. A Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis az 1999 tavaszán történt Seres-gyilkosság elkövetésével gyanúsította meg, alaptalanul, hisz még vádat sem emeltek ellene.

biro laci-mno.hu

Tízmillióra perli az államot B. László, aki a Portik-féle rém leszámolási ügyek egyikének volt az érintettje volt sokáig. A férfi azért fordult a bírósághoz, mivel állítása szerint a magyar hatóságoknak köszönhetően 2012 augusztusától ártatlanul ült nyolc hónapig előzetes letartóztatásban egy olyan gyilkossági ügyben, amelyben végül megszüntették ellene az eljárást. A Budai Központi Kerületi Bíróságon elkezdődött a per.

A Seres-gyilkosság egykori gyanúsítottja, B. László ügyvédje, Danyi Csaba közölte, hogy ügyfele azért perelte be a magyar államot, mert állítása szerint ártatlanul meggyanúsították, majd 2012 augusztusától nyolc hónapon keresztül előzetes letartóztatásban tartották Seres Zoltán és olasz üzlettársa, Sforza Nazzereno 1999-es meggyilkolása ügyében. A kártalanítási ügy következő tárgyalási napja december 12-én lesz a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Mint ismeretes, B.-t azzal gyanúsították, hogy a bérgyilkosságnál használt motort ő vezette, mögötte pedig a gyilkos ült. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak akkori gyanúja szerint Portik Tamás megbízásából, a B.  László vezette motorról – a 2002 januárjában családjával együtt Tárnokról azóta rejtélyes módon eltűnt – Radics Attila lőtte le Serest és a vele együtt utazó olasz vállalkozót. Két évvel később, 2014. augusztus 13-án a Fővárosi Főügyészség azonban az eljárást az ügy mindkét gyanúsítottjával szemben megszüntette, mivel a széles körű nyomozás során beszerzett valamennyi bizonyítékot értékelve nem bizonyítható a vádemeléshez szükséges megalapozottsággal az, hogy a bűncselekményt a gyanúsítottak követték el.

Danyi Csaba ügyvéd már korábban is úgy nyilatkozott, hogy a rendőrök egyetlenegy tárgyi bizonyítékot sem tudtak felmutatni, ami ügyfele bűnösségét bizonyítaná, hiszen sem az előkerült fegyveren, sem a motoron nem találták meg B. László DNS-ét. Noha védencével szemben bizonyítottság hiányában zárták le a nyomozást, a kártalanítás ebben az esetben is jár– mondta el az ügyvéd, hozzátéve, hogy ezt még az ügyészség sem vitatja, csupán az összeg mértékén zajlik a vita a bíróság előtt Bíró László és az alperes magyar állam között. Úgy tudjuk, a tavaly felfüggesztett eljárást – hivatalosan – azóta se vették elő újra a nyomozók, így kérdés, hogy kiderül-e valaha, hogy kinek és miért állt érdekében megöletni az éjszakai életben közismert, 45 éves vállalkozót.