hirdetés

A fehér oroszlán Dél-Afrikából származik, ám ott már kihalt fajnak számít. Rezervátumokban, állatkertekben is mindössze kétszáz példánya él. Közülük kettő – Nala és Mombasa – nem olyan rég Magyarországon, Abonyban talált otthonra. A kis oroszlánok a legnagyobb sztárok az állatkertben, mindenki miattuk áll sorban.

Alapvetően nem normális az, ha egy állat fehér, mert általában minden, aminek feltűnő színe van, kihal vagy elpusztul a vadászat és rejtőzködés nehézsége okán.

Az oroszlán hasa vagy az álla alatti részen ugyanakkor található fehér szőr, csak Nala és Mombasa esetében hiányzik a sárga szín, ezért hófehér mindenük – magyarázta Tóth Ádám, az abonyi Magán Zoo Magántulajdonú Állat- és Szabadidőpark szóvivője.

A kicsiket napközben még cumisüvegből táplálják, este azonban már több hete húst is kapnak, így jelenleg hat-nyolc kilót nyomnak. Az állatkert nem hirdetett oroszlánsimogatást, de ha Nalának és Mombasának olyan kedve van, akkor engednek a kezeknek. Naponta kétszer lehet meglátogatni őket, amikor is 40-50 percig bírják a kíváncsiskodók hadát – mondta Tóth Ádám.
Az oroszlánokat „kézzel nevelik”, aminek köszönhetően szelídek maradnak később is. Elővigyázatossági okok miatt azonban amikor elérik a 80-100 kilós súlyt, már nem lehet majd bemenni közéjük, mert a nagy testükkel akár játék közben, véletlenül is megsebesíthetnek valakit – tette hozzá a szóvivő.
Az álltakert több éve tervezte már, hogy beszerez egy fehér állatot, Nala és Momsala végül egy olaszországi állatkertből került Abonyba.