hirdetés

Hiába óvtunk az elvett arany miatt. A döntés maradt azaz Liu Shaolint kizárták hiába nyerte meg az 1000 méteres számot és a bronzérem a testvérénél Liu Shaoangnál marad. A botrányos döntésre nem találunk szavakat csak azt, hogy szégyeljék magukat.

 

Kedden elutasították a magyarok óvását, így rövidpályás gyorskorcsolyában nem változott a férfi 1000 méteres döntő végeredménye a pekingi téli olimpián, azaz a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták, míg Liu Shaoang a kínai Zsen Ce-vej és Li Ven-lung mögött bronzérmes lett (itt nézheti meg videón a történteket).

„Nem mondanám, hogy meg vagyok lepne, hiszen olyan még nem fordult elő a történelemben, hogy megmásították volna a jégen született döntést. Értem, miért határoztak így, hiszen, ha megtennék, elindulna a lavina, és jönnének sorban az óvások, ám azt a döntéshozóknak is meg kell érteniük, hogy ebben az esetben nekünk óvni kellett – védeni kellett a versenyzőinket, az általunk vélt igazságot, jelezni kellett, hogy szerintünk nem ez a helyes döntés.
Így talán később, hasonlóan nehéz szituációban talán majd eszükbe jut, hogy ez a csapat a végsőkig harcol az igazságért és a versenyzőiért” – mondta Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere a szövetség közleménye szerint, miután megkapta az ügyben eljáró bizottság döntését.

„Majd megpróbálom 4 év múlva” – kommentálta Instagram-sztoriban a döntést Liu Shaolin.

A végletekig kiélezett hétfői döntőben Liu Shaolin még úgy is az első lett, hogy kínai riválisa az utolsó kanyarból kiérve két kézzel húzta vissza, a magyar gyorskoris pedig elesett a célvonal előtt. Öklét rázva ünnepelt, ám hosszas videózás következett, ami után az a döntés született, hogy Liu Shaolin két esetben szabálytalankodott (egyszer előzés közben, míg a lerántása előtt karjával visszatartotta ellenfelét), így a zsűri sárga lappal kizárta őt a versenyből.

Liu Shaolin érthetően nem nyilatkozott senkinek, de az Instagramon aztán gratulált Zsen Ce-vejnek a győzelemhez és azt írta: keményebben és okosabban edz mostantól.

„Ez egy gyönyörű sport, és imádom” – Liu Shaolin kizárása után gratulált a riválisnak.

Sajnálja, hogy végül nem lett aranyérmes, de semmit sem csinálna másképp. Mostantól még keményebben edz.
A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók eddig két bronzérmet nyertek (Liu Shaoang és a mixváltó révén), a program pedig szerdán a férfi 1500 méterrel folytatódik a Liu fivérekkel és John-Henry Kruegerrel, ebben a számban érmeket is osztanak. Emellett a női 1000 méter selejtezőjében Jászapáti Petra és Kónya Zsófia áll rajthoz, míg a női váltó elődöntőjében nem lesz magyar érdekeltség.

(Csákány )