hirdetés

Hazatérhet a barátnőjét lelövő paralimpikon. Jó magaviseletért augusztusban feltételes szabadlábra helyezik az öt évre ítélt dél-afrikai paralimpikont, Oscar Pistoriust.

oscar-pistorius

Jó magaviseletért feltételes szabadlábra helyezik augusztus 21-én a dél-afrikai Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai futóbajnokot, akit barátnője megöléséért tavaly októberben öt év szabadságvesztésre ítéltek – derült ki a börtön felügyelő bizottságának közleményéből.

Pistorius a dél-afrikai ítéletvégrehajtási irányelvek értelmében jó viselkedése miatt – veszélyt nem jelentő őrizetesként – büntetése egyhatodának, azaz 10 hónapnak a letöltése után szabadulhat. A sportoló a büntetése fennmaradó részét házi őrizetben töltheti.

Mint ismeretes  Pistorius 2013. február 14-én a saját házában, a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves modell barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek vélte. A gyilkosságért öt év börtönbüntetésre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. Ügyének novemberben lesz a másodfokú tárgyalása, az ügyészség ugyanis fellebbezett az ítélet ellen, és azt akarja elérni, hogy előre megfontolt emberölésben mondják ki bűnösnek, ami legalább 15 év szabadságvesztéssel sújtható.

Oscar Pistorius – akinek gyerekkorában térd alatt amputálták mindkét lábát – a 2012-es londoni olimpián lett világszerte csodált sportoló, amikor első mozgássérültként az épek mezőnyében állt rajthoz a 400 méteres síkfutásban és a 4×400-as váltóban.