hirdetés

Súlyos milliárdokat fizethet a kormány a bezárt kaszinósoknak. A Magyar Szerencsejáték Szövetség hatástanulmánya szerint akár milliárdos nagyságrendű kártérítést fizethet a magyar állam a kigolyózott játékgépes vállalkozóknak. Mint ismeretes, a Fidesz-kormány először megemelte drasztikusan a játékadót, majd az összes kaszinót és nyerőgépes szórakozóhelyet bezáratta. Majd a koncessziót a Fideszhez igen közel álló Andy Vajna érdekeltségei és a debreceni focicsapat tulajdonosa, Szima Gábor kapta meg.    

andy vajna

Mint ismeretes, a játékgépek 2012-es törvényi betiltását megelőzően a kormány megemelte a játékadót, majd ezt követően az egyik napról a másikra visszavonta a játékgépek engedélyeit. A vállalkozók perre mentek, az Európai Unió bírósága idén júniusban kimondta, hogy az intézkedés sértette az uniós jogot, de a kártérítésről a magyar bíróságoknak kell dönteniük.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség elkészítette a hatástanulmányát, és szerintük akár súlyos milliárdos kár érte a szerencsejáték-szervezőket. Azzal, hogy a vállalkozók lehúzhatták a rolót és a 12 ezer gép használhatatlanná vált, 16 milliárdos káruk származott a szövetség szerint, plusz 10 milliárdot buktak azon, hogy a gépek telepítéséhez is beruházásokra volt szükség.

Azt állítják, hogy 40 milliárdos veszteség származott abból, hogy a szerencsejáték-szervezőt fel kellett számolni. Aztán hozzáveszik még ehhez azt, hogy évente 60 milliárdos bevételük volt, amelyből 30 milliárd ment el játékadóra.

Az uniós bíróság azt kifogásolta, hogy a magyar jogalkotó nem írt elő olyan átmeneti időszakot, amely alatt az új jogszabályokhoz alkalmazkodni lehet, illetve ésszerű kompenzációs rendszert sem alakított ki a vállalkozók kárpótlására.