hirdetés

Beteg a kiváló magyar író. A kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja minderről egy levélben tájékoztatta a nagyérdeműt, amit a göteborgi könyvvásárra írt, mert nem tudott elmenni. Esterházy Pétert a betegsége akadályozta az utazásban, és így írását távollétében olvasták fel és az ÉS is leközölte.

esterházy péter

Erről sokat tudnék beszélni, a varázsról, a titokról. És milyen lelkesen, ihletetten. Hiszen ez tölti be az életem. (Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen, most igyekszik más betölteni az életem, de így meg a hasnyálmirigyrákról tudnék lelkesen és ihletetten beszélni, amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.) Folytatom zárójelen kívül, mintha mi sem történt volna.

A levélben Esterházy később figyelmeztet arra, hogy kénytelen írni arról, mi van most Európában és mi van Magyarországon.

Tulajdonképpen könnyű és elég magától értődő volna erős és tárgyszerű kritikával illetni a magyar gyakorlatot, élén a miniszterelnökkel. Gyűlöletkeltés, gyűlöletkampány az indulatok csillapítása helyett, bűnbakkeresés (ősi magyar szokás, mindenki hibás, csak mi nem), hergelés, az ország felosztása jókra és rosszakra, legrosszabb reflexeink, hagyományaink mozgásba hozása, a harcos retorika és következményei. Egyre militánsabb és militárisabb intézkedések és törvények.

Szerinte azonban ezeket a kormány szemére hányni kevés.

(Részlet E. P. leveléből)