hirdetés

Megszólalt a majd egy éve megtámadott világhírű író Salman Rushdie.  Az indiai születésű brit-amerikai írót 2022. augusztusában sebesítette meg életveszélyesen egy késes támadó egy irodalmi fesztiválon. A népszerű író a fél szemére megvakult, valamint két napig lélegeztetőgépen volt. Most először szólalt fel egy nyilvános eseményen videóüzenetben. Az író szerint a politikai cenzúra egyre nagyobb és a szólásszabadság is veszélyben van már a nyugati országokban is.

Salman Rushdie a Freedom to Publish-díjat kapta meg hétfőn a Brit Könyvdíjak átadásán. Az üzenetében arra figyelmeztette az embereket, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága a ma súlyosabb veszélyben van Nyugaton, mint az ő életében valaha – írja az MTI.

Rushdie úgy fogalmazott: mióta élek, még nem volt kitéve ekkora fenyegetésnek a nyugati országokban a véleménynyilvánítás és a publikálás szabadsága.

Az író elmondta azt is, hogy jelenleg az Egyesült Államokban, ahol tartózkodik, a könyvtárak és iskolai gyermekolvasmányok is ki vannak téve a támadásoknak. Ezek maga a könyvtár eszméje ellen irányulnak – folytatta, és hangsúlyozta, hogy miközben ez rendkívül riasztó, figyelni kell rá, és keményen fel kell lépni ellene.

Rushdie bírálta a kiadókat, amelyek a politikai korrektségre, a mai „érzékenységre” hivatkozva a több évtizedes olvasmányokat, mások mellett Roald Dahl és Ian Fleming regényeit is cenzúrázzák. Mint mondta: a kiadóknak hagyniuk kellene, hogy a könyvek a saját korukat képviseljék.

„Ha ezt nehéz elviselni, ne olvassák, olvassanak egy másik könyvet” – tanácsolta az író.

Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah olyan vallási határozatot (fatvát) adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

British Book Awards (Nibbies) arany töltőtollhegyet mintázó díjait először 1990-ben adták át Londonban, az év könyve díjat 1994 óta ítélik oda. Az idei fődíjat a Menopausing című nem-fikciós kötetért Davina McCall és Naomi Potter kapta. Az év szépirodalmi műve R. F. Kuang Babel című regénye lett.