hirdetés

Rák miatt feladta a Tourt
2015-07-14 13:50

Kemény szavak. Feladta a Tourt az egyik világhírű kerékpáros Ivan Basso. A Tour de France első pihenőnapján jelentette be az olasz sportoló drámai sajtótájékoztatón, hogy hererákban szenved amit egy bukása után diagnosztizáltak az orvosok így haza megy.

ivan basso

Ivan Basso, az 1977-es születésű olasz biciklis drámai bejelentése során közölte, hogy az ötödik szakaszon volt egy  kisebb balesete, megütötte a heréjét, ami utána napokig fájt. Miután kivizsgáltatták, kiderült, hogy a bal heréje elrákosodott.

Érthető okból most abbahagyom a versenyzést, és visszatérek Olaszországba .Több részlettel nem tudok szolgálni, mert az egészet két órával ezelőtt tudtuk meg. – mondta Ivan Basso.

Óriási veszteség Contador csapatának Ivan Basso betegsége. 2014-ben szerződött Alberto Contador csapatához az olasz, a Tinkoff-Saxohóz, azért hogy hozzásegítse a spanyol kerékpárost a Tour duplázáshoz, azaz a Giro d’Italia és a Tour de France egy éven belüli megnyeréséhez, ami legutoljára Marco Pantaninak sikerült 1998-ban. Basso mindig is vérbeli hegyimenőnek számított, kétszer is ennek köszönhette, hogy megnyerte az olasz körversenyt, 2004-ben és 2005-ben. A Tour de France-on nem tudott összetettben diadalmaskodni, igaz kétszer is dobogóra állhatott.

Basso kiesése óriási veszteség a Contador csapat számára, hiszen ő lett volna a végső győzelemre esélyes spanyol egyik kulcs-segítője a hegyi szakaszokon. Basso a sajtótájékoztatón tartotta magát, szinte végig mosolygott, és a bejelentés végén támogatásáról biztosította csapatkapitányát. Megköszönte csapatának is, hogy támogatják ebben a helyzetben.

Hererákkal kezdődött a drogbotrányba keveredett hétszeres  Tour győztes Lance Amstrong kálváriája is. Mint önéletrajzi könyvében megírta, hererákjának agyi, majd tüdőáttétje is lett, de neki sikerült legyőznie a betegséget. Twitter-oldalán Lance Armstrong is jelezte együttérzését Ivan Bassónak. Azt írta, rá gondol, és a legjobbakat kívánja neki.