hirdetés

Putyin dörzsöli a tenyerét. Újabb katonai összecsapás alakulhat ki de most a Balkánon, ami a NATO figyelmét bizony komolyan elvonná ez a konfliktus az ukránok megsegítéséről.  Az orosz elnöknek pedig ez jól jönne az ukrajnai háborúja miatt. Emlékezzük csak vissza 1956-ra. Hát nem épp egy másik kirobbant válság miatt hagytak minket cserben a nyugat politikusai ? Szerbia már készül bevonulni Koszovóba, amennyiben a NATO főparancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR nem tudja kezelni az Észak-Koszovóban kialakult helyzetet, és nem tudja megvédeni az ott élő szerbeket, adott esetben a szerbiai hadsereg nem késlekedik majd közbelépni, hangsúlyozta a szerb vezérkari főnök pénteken.

A televízióban is közvetített rendkívüli sajtótájékoztatóján Milan Mojsilovic az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy a szerb nép szörnyű üldöztetésnek van kitéve Albin Kurti rezsimje részéről. Elmondása szerint a szerbek csak azért váltak célponttá, mert szerbek, és nem akarják elhagyni szülőföldjüket. „A Kurti-rezsim terrorját már nem lehet elviselni”, húzta alá a vezérkari főnök.

Milan Mojsilovic rámutatott, hogy a nemzetközi közösség nem teljesíti kötelezettségeit, amikor nem védi meg a helyi szerbeket. Hangsúlyozta:

A tények ismeretében tájékoztattam a KFOR vezetőjét, hogy sürgős lépéseket követelünk a szerb lakosság megvédése érdekében Koszovóban. Ez a kérésünk a KFOR és más nemzetközi szervezetek felé is Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött meg a kapcsolatok normalizálását célzó párbeszéd, jelentős előrelépés azonban máig nem történt.

Mivel Szerbia saját területének tekinti Koszovót, Belgrád szerint a szerbiai katonaság hatásköre arra a területre is kiterjed. A vezérkari főnök közölte, a szerbiai alkotmány értelmében, amennyiben a hadsereg főparancsnokától, a szerb elnöktől erre parancs érkezik, a hadsereg minden feladatát teljesíti majd a biztonsági helyzet kezelése érdekében.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. A koszovói rendőrség később elfogott egy szerb férfit, akit a támadások legfőbb szervezőjének tart, majd további személyeket is letartóztatott.

Ezzel párhuzamosan múlt szerdán három koszovói rendőrt fogtak el a szerb hatóságok Közép-Szerbiában. A szerb ügyészség fegyverek és robbanószerek illetéktelen előállításával, birtoklásával, hordozásával és kereskedelmével vádolja őket, és nyomozást rendelt el az ügyben. Pristina szerint viszont a koszovói rendőröket nem szerb, hanem koszovói területen fogták el, gyakorlatilag elrabolták őket.

A kialakult feszültség miatt Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelbe hívta Aleksandar Vucicot és Albin Kurtit, ám a csütörtöki találkozón nem sikerült áttörést elérni.