hirdetés

A lengyel igazságügyi miniszter és főügyész bejelentette, hogy megfellebbezi azt a bírósági döntést, amely szerint nem adják ki Roman Polanskit az Egyesült Államoknak, ahol 1977 óta van érvényben elfogatóparancs az Oscar-díjas filmrendező ellen liliomtiprási ügye miatt.

roman-polanski

Zbigniew Ziobro a lengyel közszolgálati rádió keddi műsorában közölte, hogy a legfelső bíróságon támadja meg a krakkói bíróság 2015 októberi ítéletét, amely szerint Lengyelország nem adhatja ki Polanskit az Egyesült Államoknak. Indoklásában a bíróság felidézte, hogy Polanski annak idején vádalkut kötött egy amerikai bírósággal, és eleget is tett a megállapodásnak. A krakkói kerületi ügyészség nem fellebbezett a döntés ellen, a tavaly novemberben hivatalba lépett konzervatív kormány igazságügy-minisztere azonban most mégis a fellebbezés mellett döntött.

Ziobro úgy értékelte: a krakkói bíróság annak ellenére döntött Polanski kiadatásának elutasításáról, hogy a filmrendezőt gyermek ellen elkövetett bűntett, nemi erőszak miatt vádolják és körözik. A főügyész úgy vélte: Polanskit nem lehet felmenteni csak azért, mert közismert.

Nem vitatom el tőle az elismerést, amit az életművével vívott ki, de a különös bánásmódnak ez nem lehet indoka. A társadalmi elit és a liberális média egy része veszi védelmébe a neves lengyelt. Úgy vélem, a jog előtt mindenki egyenlő – húzta alá Ziobro.

Elmondta azt is, hogy vannak fenntartásai az amerikai jogrenddel szemben, ám hozzátette azt is, hogy az ottani igazságügyi rendszer működik és mindenkit egyenlő bánásmódban részesít. A hamarosan 83 éves Oscar-díjas rendező 1977-ben bűnösnek vallotta magát egy akkor kiskorú lány megerőszakolásában. A krakkói bíró októberben elfogadta a rendező ügyvédjeinek álláspontját, amely szerint Polanski alkut kötött az amerikai ügyészséggel és a megállapodás értelmében börtönbe is ment egy rövid időre.

A Los Angeles-i ügyészség január elején fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott. Legújabb filmjét Lengyelországban forgatja, ám a kiadatási kérelem jóváhagyása esetén a készülő alkotás is veszélybe kerülhet. A rendező mozgását az Interpol 188 országban érvényes körözése korlátozza, mivel azonban csak Lengyelországban, Franciaországban és Svájcban tartózkodik, így eddig elkerülte a kiadatást. Lengyelországban legutóbb a múlt héten tüntették ki, a Lengyel Filmalkotók Társasága díját kapta, amelyet a lengyel filmművészet jó hírnevének külföldi terjesztéséért ítélnek oda.