hirdetés

Nem úszta meg az elnök. Vádat emelt ugyanis csalás miatt a Fővárosi Főügyészség a Magyar Televízió volt elnöke ellen, aki nem kisebb személyek, mint például az egykori Horn Gyula bizalmát is élvezte. Az ügyészség szerint a tévés vezér több mint 12 millió forintos kárt okozott a magyar államnak azzal, hogy nem fizette be egy korábbi sikerdíja után az adót. R. Zoltán ellen több ügyben is vizsgálódtak a hatóságok, az Esti Újság úgy tudja, nagyobb összegek ügyében is, de azok a nyomozások rendre elakadtak, megszűntek.

Rudi_Zoltan

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dr. R. Zoltán, a Magyar Televízió Zrt. egykori elnöke, majd stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója ellen.

A vádirat lényege szerint dr. R. Zoltán magánszemélyként még 2010-ben egy budapesti, XII. kerületi ingatlanügyletben közvetítői tevékenységet végzett, amelyért az ingatlan vásárlóitól mintegy 100 ezer eurót, azaz  közel 27 millió forintot sikerdíjként kapott.

A vádlott az így megszerzett jövedelmét azonban a 2011. év májusában az adóhatósághoz benyújtott szja-bevallásában – mint önálló tevékenységből származó jövedelmet – nem szerepeltette, hanem az eltitkolt jövedelmét az ingatlan vevőivel egy, a résztulajdonában álló Seychelles-szigeteken bejegyzett off-shore cég Lichtensteinben vezetett bankszámlájára utaltatta, amely bankszámlához egyedi megbízással hozzáféréssel is rendelkezett.

Az off-shore cégnek és lichtensteini bankszámlájának a magánügyletben csak annyi szerepe volt, hogy a vádlott így megkerülhette magyarországi adófizetési kötelezettségét.

Az extévéelnök dr. R. Zoltán a valótlan tartalmú adóbevallása benyújtásával a 2010-es adóévre vonatkozóan – személyijövedelemadó- és egészségügyihozzájárulás-bevallási és -fizetési kötelezettségét megszegve – összesen mintegy 12 600 000 forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A bűncselekmény akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Persze az elgondolkodtató, hogy vajon egy sima köztévéelnöknek vajon minek egy off-shore cég?