hirdetés

Petrocelli is elhunyt
2023-06-04 21:19

Gyermekkorunk kedvenc amerikai sorozatának ügyvédje Petrocelli, aki minden egyes részben a mindig épülő házával is foglalkozott, de ez sosem készült el, hisz mindig be esett egy fontos jogi eset, 92 éves korában elhunyt.  Barry Newman színészt a magyar közönség leginkább a Petrocelli című bűnügyi sorozatból ismert és kedvelt meg, hisz egy egyszerű ügyvédet alakított, aki mindig rájött a rejtélyekre.

 

Barry Newman május 11-én halt meg egy NewYork-i kórházban – de csak most erősítette meg a hírt felesége, Angela a The Hollywood Reporter-nek.

Barry Newman közvetlenül a második világháború kitörése előtt született, belorusz származású édesanyától és osztrák apától, akik még első generációs bevándorlók voltak. Elegáns bostoni középiskola után antropológiát tanult a Brandeis Egyetemen, miközben komoly zenei képzést kapott: szaxofonon és klarinéton játszott magas színvonalon. Az egyetem után bevonult a seregbe, ahol a zenekarba is beválogatták, a leszerelés után pedig a Columbia Egyetemen kapott ösztöndíjat, hogy doktori címét antropológusként megszerezhesse.

New Yorkba költözött hát, ahol egy barátja, aki a legendás Lee Strassberg színiakadémiára járt, elhívta magával egy órára, ahol Newman sorsa megpecsételődött. Antropológusdoktor sosem lett, azonban színészként jelentős kar­riert futott be, nemcsak filmen, de a Broadway színpadain is.

A Harvardon végzett olasz–amerikai ügyvéd, Anthony Petrocelli szerepe 1974-ben találta meg, az NBC csatornának készített sorozat három évada alatt összesen 44 részt forgattak le. A széria hozzánk csak a nyolcvanas években jutott el, így mire Newman itthon sztár lett, Hollywoodban már épp leszálló ágban volt a karrierje. Több híres filmben kapott kisebb szerepet, de az áttörés sosem jött el.

Viszonylag későn nősült, 56 éves volt, amikor elvette a német modellt, Angela Spilkert. A színész mindig is féltve őrizte magánéletét, szerelmi életéről csak annyit tudni, hogy a Petrocelli forgatása alatt Morgan Fairchilddal járt együtt. Newman utoljára 2009-ben forgatott filmet, utána inkább producerként tevékenykedett