hirdetés

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint február 21-ig kell dönteni a Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban. A végső döntést a Forster Központ elnöke hozza majd meg, ezzel kapcsolatban Pákh Imre úgy fogalmazott, hogy meg lenne lepve, ha meglepődne az eljárás végén.

munkácsy-trilogia

A Munkácsy-trilógia darabjának tulajdonosa, Pákh Imre kifejtette, továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja a Golgota védetté nyilvánítása miatt indult eljárást. Mint mondta, azon lenne meglepve, ha a végén meglepődne az eljárás eredményén, ugyanis nem bízik abban, hogy a Forster Központ az ő javára döntene majd.

Mint közismert, Pákh Imrének több politikus és kormánytag megígérte, hogy megveszik tőle a Golgotát. Ha megnézzük, Pákh alapítványában ténykedett évekig L. Simon László is, amikor még a Fidesz bizony még sehol sem volt a kormányzástól, de Rákay Philip is kapott rendszeres apanázst Pákhtól, hisz ő is a neves műgyűjtő egyik szervezeténél ténykedett. Azaz Pákh valóban gondolhatta, hogy nem verik át. Azonban amikor kiderült, hogy az állam jóval alacsonyabb áron venné meg a Golgotát, Pákh meglepődött és elképedt. Sőt az üzletember azt hitte, ez csak egy színjáték.

A Golgota ára tíz millió dollár, ami pont a duplája annak, amit a magyar állam adni akar, ezért Pákh más vevőkkel is szóba állt. Amikor ez kiderült, lássunk csodát, hirtelen a magyar állam elrendelte a festmény védetté nyilvánítását, azaz nyíltan megpróbálják ellehetetleníteni Pákh Imrét. Sőt ez egyértelmű üzenet, hogy ezt a bizniszt akár erővel, kényszerrel is véghezviszi az állam. Érdekes üzletpolitika, mindez nem vitás.

Az MNB az ügyre adott válaszában kiemeli, hogy a Golgotát az Értéktár Program keretében vásárolná meg a már korábban is ismert mintegy 1,6 milliárd forintért. A jegybank közleménye szerint ennél magasabb összeget nem tud kifizetni a festményért, emellett hangsúlyozza, hogy a jogszabályi lehetőségeket figyelembe véve jár el a Golgota megvásárlásakor.