hirdetés

Enyhítették a büntetését annak a taxisnak, aki még 8 évvel ezelőtt elverte az Omega együttes két tagját. A verekedő taxis így csak fél évre kell, hogy dutyiba menjen. Azóta Benkő Laci meghalt, aki az egyik sértett volt. Némi öröm az ürömben, hogy az eset után a taxis bocsánatot tudott kérni tettéért és Benkő valamint Debreczeni a másik Omegás zenész is ezt el is fogadott.

 

A megismételt eljárásban 2020 decemberében született elsőfokú ítélet a Fővárosi Törvényszéken, ám a taxis oldaláról fellebbezést adtak be elsősorban felmentésért, jogos védelemre hivatkozva, másodsorban pedig a büntetés enyhítéséért.

A Fővárosi Ítélőtábla részben elfogadta a fellebbezés indokait, hisz megfelezte az első fokon kiszabott büntetést, így 1 év helyett 6 hónap letöltendő szabadságvesztést kapott az a taxis, aki 2014 nyarán megverte az Omega együttes két tagját, Benkő Lászlót és Debreczeni Ferencet, írja a Telex. Az ítélőtábla pénteki döntése jogerős.

Ahogy azt az Esti Újság korábban megírta, 2014. július 20-án hajnalban történt az az eset, amikor rendelésre megjelent egy taxi egy Budapesten, a XI. kerületében található címen, ahol az Omega két zenésze várakozott. Itt a férfi szóváltásba keveredett a szolgáltatást korábban megrendelő zenészekkel, akik kifogásolták a taxis késedelmes megérkezését, s kijelentették, hogy emiatt a szolgáltatást már nem kívánják igénybe venni. A szóváltás során a taxis kiszállt a járművéből, majd az együttes tagjait a fejükön ököllel megütötte, amelytől azok törést nem eredményező sérüléseket szenvedtek. A további bántalmazást megakadályozni kívánó tanút a taxis ugyancsak ellökte.

A megállapított tényállás szerint az Omega dobosa, Debreczeni Ferenc orrzúzódást szenvedett el, meglazult két foga, lehorzsolódott a könyökénél, és kisebb zúzódásos sérülései is keletkeztek. Benkő László pedig horzsolásos és hámhiányos sérüléseket szenvedett. A vádban a bántalmazás módja miatt súlyos testi sértés és annak kísérlete szerepel, mivel aki álló ember fejét üti, annak számolnia kell azzal, hogy abból az elesés veszélye miatt akár nagy baj is lehet.

Az ügy közel nyolc éve húzódott és egyszer meg is kellett ismételni az eljárást. A megismételt eljárásban 2020 decemberében született elsőfokú ítélet a Fővárosi Törvényszéken, ám a taxis oldaláról fellebbezést adtak be elsősorban felmentésért, jogos védelemre hivatkozva, másodsorban pedig a büntetés enyhítéséért. Így került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé.

A pénteki nyilvános ülésen a bírókon kívül csak a taxis ügyvédje, Enzsöl Péter jelent meg. Az ügyészség, illetve az Omega oldaláról nem jött el senki. A 42 éves, eredetileg hentesnek tanult H. Zoltánt a baracskai büntetés-végrehajtási intézetből kapcsolták videón, éppen jogerős büntetését tölti szeptemberig egy másik ügy, önbíráskodás és testi sértés miatt. Tavaly volt egy infarktusa. A pénteki ülésen nem beszélt sokat, azt mondta az utolsó szó jogán, hogy nem ismeri el a bűnösségét, de egyébként korábban sikerült elnézést kérnie a zenészektől.

A taxis ügyvédje a bíróságon életszerűtlennek nevezte Benkő László későbbi állítását, miszerint ő csak udvariasan jelezte, hogy ilyen előzmények után nem tartanak igényt a fuvarra. A taxis próbált hivatkozni arra, hogy őt is érte bántalmazás, de erre nem tudott bizonyítékot felmutatni, ezért végül nem állt meg a bíróság előtt a jogos önvédelem, hiszen a hangoskodás, trágárság önmagában nem számít jogtalan támadásnak.

Az ítélőtábla szerint a taxisnak egyenes szándéka irányult a zenészek bántalmazására, és látnia kellett, hogy ha a fejüket üti, akár súlyosan is megsérülhetnek, és ebbe ő belenyugodott. Borbás Virág Bernadett tanácselnök indoklásában elmondta: az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást, az indoklási kötelezettségét is „példásan” teljesítette.

Ők főleg az idő múlása és a vádlott szívbetegsége miatt döntöttek a büntetés enyhítése mellett, és ebben annak is volt némi szerepe, hogy a bántalmazást megelőzte a sértettek „kifogásolható magatartása”, bár – tette hozzá – „nem szabad ezt túldimenzionálni”.

 

( Csákány )