hirdetés

A britek szeretnék a határaikon belül tartani a néhai Viktória királynő híres fejdíszét. Ezért azt a mostani tulajdonosa nem viheti ki az országból. Az ékszer legutóbb egy külföldi vevő tulajdonába került, aki most kiviteli engedélyt kért rá. Az eset picit kezd hasonlítani a Munkácsy-féle Golgota festmény különös kálváriájára.

viktória diadémIdeiglenes kiviteli tilalmat rendelt el a brit kormány a néhai Viktória királynő (1819–1901) egy különösen értékes, gyémántokkal és zafírokkal díszített arany fejdíszére, hogy legyen idő hazai vevőt találni a 6 millió fontos (2,17 milliárd forint) diadémre.
Az ékszer legutóbb egy külföldi vevő tulajdonába került, aki most kiviteli engedélyt kért rá. A Matt Hancock kulturális miniszter által elrendelt tilalom egyelőre az év végig érvényes, de meghosszabbíthatják a jövő év első felére is, ha akad olyan brit vevő, aki komolyan gondolja, hogy összegyűjti érte a kért 6 millió fontot, azaz több mint 2,1 milliárd forintot.
A diadém jól ismert a fiatal Viktória királynő híres portréjáról, amelyet Franz Xaver Winterhalter festő készített 1842-ben, és amely alapján az uralkodó képmását szerte a világban megismerték.
A fejdíszt a férj, Albert herceg tervezte 1840-ben, esküvőjük évében. Ügyelt arra, hogy passzoljon ahhoz a nyakékhez, amelyet az esküvőjük előtti napon ajándékozott menyasszonyának.
A herceg tervei alapján Joseph Kitching londoni ékszerész 1842-ben készítette el 415 fontért a 11 aranyfoglalatú zafírral és számtalan ezüstfoglalatú gyémánttal díszített nyakéket azokból a drágakövekből, amelyeket elődjétől és nagybátyjától, IV. Vilmostól és annak nejétől kapott ajándékba Viktória.
A Viktória-diadém az egyik legikonikusabb ékszer a brit történelem egy meghatározó korszakából és a brit nemzet egyik legnagyobb szerelmi történetét szimbolizálja – indokolta az átmeneti kiviteli tilalmat a kulturális miniszter, aki szerint a becses fejdíszt Nagy-Britanniában kellene megőrizni és a nagyközönség számára is megtekinthetővé kellene tenni.