hirdetés

A pápa kemény szavakkal illette a kort, amiben élünk. A Nemzetközi Büntetőjogi Szövetség pénteki ülésén az egyházfő arról beszélt, hogy néhány, a zsidó vagy az LMBTQ emberek elleni intézkedések sorozata bizony őt a náci időkre emlékezteti.

Bevallom, amikor némely kormánytag vagy a közrendért felelős személy beszédét hallgatom, az erősen emlékeztet Hitler 1934-es és 1936-os beszédeire. Tipikus náci megnyilvánulások ezek, melyek zsidók, cigányok, homoszexuális emberek üldözéséről szólnak, és amelyek az eldobható kultúra és a gyűlölet kultúrájának negatív példái. Akkor is ezt csinálták, és ezek a dolgok ma újra felbukkantak. – mondta az ülésen Ferenc pápa, éberségre intve a civil és a vallásos társadalmat egyaránt.

A pápa néhány nappal korábban már beszélt a témáról, akkor kiemelte, hogy ezek a megnyilvánulások se nem humánusak, se nem keresztényiek. Hogy konkrétan mire utal, azt nem nevesítette, de a CNN úgy sejti, hogy arról van szó, hogy nemrégiben egy 89 éves olasz Auschwitz-túlélőt rendőri védelem alá kellett helyezni, mert annyi antiszemita támadást kapott online és offline.