hirdetés

Milánóban kezdi meg legújabb turnéját az ismert retro zenekar a Roxette. Május 19-én pedig már a Budapest Sportarénában lépnek fel. A nyolcvanas évek sztár csapata minden idők második legnépszerűbb svéd együttese az ABBA után. A Roxette: albumaiból máig 75 millió darab kelt el szerte a világon.

 Fredriksson and Gessle of Roxette perform during BRAVO birthday show in Hamburg

2011 után  másodszor is Budapesten koncertezik a Roxette. Pedig Marie Fredrikssonról, a svéd duó hölgytagjáról 2002 szeptemberében azt diagnosztizálták még az orvosok, hogy agytumora van. Akkoriban nem azért kellett aggódni, mi lesz az együttessel, hanem azért, hogy életben marad-e az akkor negyvennégy éves énekesnő. Szerencsére nemhogy felépült, de hét esztendővel később újra színpadra lépett, sőt ugyanúgy bírja a gyűrődést, mint régen.

Milánóban – a jegyeladás alapján telt ház előtt – kezdődik a Roxette turné. Összesen húsz országban harminchat hangversenyt adnak.

A jelenlegi portya az előző három évtizedről szól, miként az együttes legutóbbi (a múlt év őszén megjelent) dupla CD-je, a stílszerűen harminc dalt tartalmazó válogatásalbum. Van mit hallgatni róla, az biztos, és Marie Fredrikssonnal kapcsolatban azon is csak ámulni lehet, hogy a mindössze 192 lakosú Össjőből származó lány milyen metropolisokat képes megmozgatni. Az amerikai Minneapolist már 1989-ben sikerült. A fáma szerint egy minnesotai diák Svédországban megvette a Roxette 1988-ban közreadott nagylemezét, majd addig gyötörte egy tengerentúli rádióadó lemezlovasát, amíg az le nem játszotta a korong nyitószámát, a Lookot. A nóta vége az lett, hogy az albumból kilencmillió példány kelt el szerte a világon, míg a Look egyenesen az amerikai slágerlista élére emelkedett.

Nem maradt egyedül, mert szintén Number One-ná vált a Listen to Your Heart, az It Must Have Been Love és a Joyride is, azaz a páros meghódította az Egyesült Államokat (majdnem annyira, mint Svédországot).

Nálunk ugyancsak sokak fülében csengenek ismerősen e dalok. A Listen to Your Heart az akkor még valóban a fiatalságot és a demokráciát képviselő narancsos párt kampánynótája volt a rendszerváltozás hajnalán, az It Must Have Been Love-tól pedig még többen ellágyultak, miután az 1987 karácsonyára komponált nótát beválogatták az 1990-ben bemutatott Pretty Woman filmzenéi közé. A mozik leghátsó soraiban kiváltképp elandalogva hallgatták a lírai szerzeményt – Roy Orbison címadó dalával együtt –, bár nem biztos, hogy onnan a Julia Roberts és Richard Gere főszereplésével forgatott vígjáték minden részletét figyelemmel kísérték…

Nincs különösebb kockázat annak előrevetítésében: május 19-én a Budapest Sportarénában kiderül, e repertoár másodszorra sem tetszik majd unalmasnak.

 

( Esti Újság-Népszabadság )