hirdetés

Komoly bajban van a Barcelona és a világ egyik legjobb focistája. Lionel Messi adócsalás miatt vádlottként vett részt az ellene folyó perben. Messit fura látni egy bírói teremben, vádlottként, megszeppenve, csöndesen üldögélve. A világklasszis labdarúgót és a sportoló pénzügyeit irányító apját 4 millió eurónyi, azaz több, mint 1,2 milliárd forintnyi adócsalással vádolják.

messi a bíróságon

Szokatlan pályán kell élete talán legfontosabb mérkőzését megvívnia Lionel Messinek: a világklasszis labdarúgó akár börtönbe is kerülhet, amennyiben nem sikerül magát tisztáznia. A spanyol hatóságok a pénzügyeit irányító apjával együtt 4 millió eurónyi, átszámítva több mint 1 milliárd forintnyi értékű adócsalással vádolják. Ahogyan korábban, Messi most is azzal érvelt a bíróság előtt, hogy fogalma sem volt, mi folyik a háta mögött.

– Az igazság az, hogy fogalmam sem volt semmiről. Amint azt az apám is elmondta: az időmet teljes egészében a futballnak szenteltem, megbíztam az apámban, megbíztam azokban az ügyvédekben, akiket ő választott ki az ügyeim intézésére. Fogalmam sem volt semmiről  – mondta vádlottkénti meghallgatásán a focista a bíróságon.

Messi apja egyébként hasonlóan vallott az ügyész kérdésére.

Lionel azért írta alá a papírokat, mivel én mondtam neki, hogy tegyen így. Az egészről annyit tudott, hogy ez egy cég lesz, ami a képeihez fűződő jogokat kezeli – fogalmazott Jorge Horacio Messi.

Az ügyészség szerint a futballista cégei adóparadicsomokat használtak arra, hogy elrejtsék bevételeiket. A hatóságok azoknak a pénzeknek az útját vizsgálják, amelyek Messi képeinek jogai után folytak be. A labdarúgó szénája elemzők szerint nem áll jól.

A spanyol adóhatóság a pénzbüntetés mellé börtönt követel, ráadásul egy barcelonai bíróság tavaly már elutasította azt az érvelésüket, miszerint Messi soha nem fordított időt arra, hogy átnézze a szerződéseit. Helyzetüket az sem könnyíti, hogy a világ egyik leggazdagabb sportolója 3 éve önként befizetett egy 5 millió eurós „korrekciós” tételt, ami megfelel a kamatokkal kiegészített adótartozásnak.