hirdetés

Az 57 éves poplegenda holttestét minnesotai otthonában találták meg – a hírt az énekes sajtósa is megerősítette.

Prince

A TMZ jelentette először, hogy az énekes házához csütörtökön mentők érkeztek. A seriffi hivatal csak annyit közölt, hogy valóban holttestet találtak Prince otthonában, de a halott személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A művész magánrepülője előző héten, április 15-én kényszerleszállást hajtott végre Illinois államban, mert útközben rosszul lett a popsztár. Másnap Prince saját közösségi oldalán nyugtatta meg rajongóit, hogy jól van, és valószínűleg csak influenza kerülgeti. Háromórás kezelés után hazaengedték a kórházból. Azonban két soron következő koncertjét mégis lemondta a Grammy-díjas sztár.

Ma helyi idő szerint délelőtt 10 óra körül vészhívásra érkeztek ki a mentősök az énekes otthonába, de akkor már holtan találták Prince-t. A seriffi hivatal azonnal értesítette a hozzátartozókat.

A zenész halálhírét több hozzá közel álló forrás, barátok és az AP hírügynökség is megerősítette.

Prince Rogers Nelson Minnesotában született 1958. június 7-én afroamerikai zenészek, egy dzsesszzongorista és egy dzsesszénekesnő gyermekeként. Tehetsége korán megmutatkozott, 18 évesen már olyan demofelvételeket készített, hogy a Warner Records millió dolláros szerződést kínált neki 3 lemezért, de a kiadó történek legfiatalabb producere posztot is elfoglalhatta.

Első két albumát a R’n’B és a pop hangzás jellemezte. E lemezek felvételekor gyakorlatilag minden hangszeren ő játszott. A 1980-as években vált nemzetközi sztárrá. Különleges zenei tehetsége mellett extravagáns külsejével, szókimondó, szexuális témájú provokatív szövegeivel vált ismertté az egész világon.

1984-ben készített Purple Rain című koncertfilmjének betétdalaiért Oscar-díjat kapott. A Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalának listáján 7 slágere is szerepel, 2004-ben a Rock and Roll hírességek csarnokába is bekerült a neve. Karrierje során 100 millió lemezt adott el. Többek között olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Sign O’ the Times, vagy a Dirty Mind. Zeneszerzőként is a legjobbak között tartották számon, a Sinead O’Connor által előadott Nothing Compares 2 U dalt is ő írta. Hazánkban 2011-ben lépett fel, a Sziget Fesztivál nulladik napján gigantikus két és félórás koncerttel.

Prince rendkívül sokoldalú tehetség volt, énekesként, dalszerzőként és szövegíróként, zenei producerként is felejthetetlent alkotott, mindemellett több hangszeren játszott, főleg gitározott, de még filmrendezőként, forgatókönyvíróként, valamint színészként is tevékenykedett.