hirdetés

Észak-amerikai értesülések szerint elhunyt a 88 éves Fidel Castro, 1965–2008 között volt Kuba kommunista diktátora. A venezuelai sajtó is erről cikkezett. Nem ez az első eset, hogy az egykori államfő halálhírét terjesztik, amíg hivatalosan nem erősítik meg az értesülést, addig ez csak pletyka marad. A Twitteren pedig futótűzként terjedt a hír.

fidel_castro

 

A közösségi háló tagjait az zavarhatta meg, hogy a napokban elhunyt egy másik prominens személyiség aki ugyanezt a nevet viselte: Fidel Castro Odinga, egy kiemelkedő kenyai politikus fia, 41 éves korában érte a halál.

A venezuelai média ugyanakkor azt jelentette, hogy a kubai kormány sajtótájékoztatóra hívta a nemzetközi médiát, de a pontos időpontról és a tárgyról még nem adtak közlést. Arról is beszámoltak, hogy a venezuelai elnök Nicolas Maduro azonnal Havannába utazott.

Fidel Castro még idős korában is gyakran jelent meg a nyilvánosság előtt, még ekkor is több órás beszédeket tartott. 2006. július 31-én jelentették be, hogy Castro súlyos bélműtéten esett át és „ideiglenesen” átadja a hatalmat öccsének, a nála öt évvel fiatalabb Raúl Castrónak. A hivatalos közlések szerint folyamatosan javuló állapotú Castro azóta csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, de többször célzott arra, hogy nem ragaszkodik a hatalomhoz. A nyugati világ utolsó kommunista vezetője, a világ egyik legrégebben hivatalban lévő államfője (csak a thaiföldi király és II. Erzsébet brit uralkodó előzi meg) fél évszázad után engedi ki a hatalmat kezéből.

2008. február 19-én hivatalosan lemondott elnöki, kormányfői és hadvezéri posztjáról öccse, Raúl Castro javára, azonban a pártfőtitkári posztot megtartotta. 2011. április 19-én a lemondott a Kubai Kommunista Párt első titkári posztjáról, és kilépett a párt központi bizottságából is. A párt élén szintén öccse követte.