hirdetés

Andy White a Beatles korai éveiben beugró dobosként működött közre az együttes albumain. A brit sajtó az ötödik Beatle-ként emlegette. A zenész hétfőn stroke-ot kapott, 85 évesen hunyt el.

Beatles

 

A Beatles korai felvételein, a Love Me Do és a P.S. I Love You című számokban működött közre. 1962 szeptemberében dolgozott a zenekarral, Ringo Starr mellett. A Love Me Do című szám albumverziójában például White dobolt, Starr pedig tamburinon kísérte – tudósít a bbc.com.

A dobos 1930-ban született Glasgow-ban és a Please Please Me albumváltozatában is játszott. Munkája miatt akár az ötödik Beatle-nek is lehetne nevezni, de nem csak velük zenélt. Lulu 1964-es Shout feldolgozásában és Tom Jones 1965-ös It’s Not Unusual című számában is közreműködött.

White egy 2009-es interjúban elmondta, hogy sokszor járt az Abbey Roadon található stúdióban a hatvanas években. Bár a dobos akármikor zenésztársai rendelkezésére állt, pénzt csak egyszer kapott, akkor is csak 5 fontot. Andy White jogdíjat sem kapott a számok után.

White később az Egyesült Államokba költözött és dobtanárként dolgozott. Amerikában is kapott felkéréseket, például a Maffiózók (Sopranos) című sorozat színészét, Steven van Zandtot – aki Silvio Dante szerepét játszotta – is ő tanította meg dobolni.