hirdetés

Mindössze 48 kilométerre volt 1770 kilométeres útja végétől Henry Worsley, a brit felfedező, aki a történelemben elsőként egyedül próbálta átszelni az Antarktiszt. Mentőhelikopterrel szállították egy chilei kórházba, ahol kimerültség és kiszáradás következtében hunyt el az 55 éves férfi.

Henry Worsley

 

A Punta Arenas kórházában egy nappal korábban operálták bakteriális hashártyagyulladással, amely bizonyos esetekben szeptikus sokkhoz, az egész szervezetre kiterjedő fertőzéshez vezet. A hírt felesége jelentette be.

A nyolcvannaposra tervezett túrát a 71. napon kényszerült feladni, a több mint 1,5 ezer kilométer alatt felszerelését egy szánkón húzta maga után. Azután döntött útja megszakítása mellett, hogy két napig nem tudta elhagyni sátrát.

„A 71 egyedül töltött nap, a csaknem 1500 megtett kilométer hatására testi erőm felőrlődött. Szomorúan kell jelentenem, ilyen közel a célhoz, hogy utazásom véget ér” – állt Worsley antarktiszi közleményében.

Ernest Shackleton egy évszázaddal ezelőtti, be nem fejezett antarktiszi expedícióját kívánta végigvinni Worsley. Henry Worsley Shackleton egyik társának, Frank Worsley-nek a leszármazottja. Expedíciójával több mint százezer fontot, azaz 41 millió forintot gyűjtött a sebesült katonák számára. Támogatói között volt Vilmos herceg brit trónörökös is, aki azt mondta, Worsley személyében ő és öccse, Harry barátjukat veszítettek el.

 

(Fotó: Telegraph)