hirdetés

Meghalt a legendás Bowie
2016-01-11 09:00

Két nappal a 69. születésnapja, és az erre időzített zseniális új lemeze megjelenése után 69 éves korában, január 10-én elhunyt David Bowie, miután 18 hónapos küzdelmet folytatott a rákkal.

david bowie

David Bowie békésen hunyt el családja körében január 10-én, miután 18 hónapig harcolt a rákkal – olvasható az énekes Facebook-oldalán, ahol azt kérik a rajongóktól, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát. Az énekes halálhírét zenei képviselője és fia is megerősítette különböző médiumoknak.

A popsztár 69 éves volt, pár napja jelent meg a legújabb albuma a Blackstar. A londoni születésű brit zenész, színész, zenei producer és zeneszerző öt évtizedet átívelő pályafutása során – főleg az 1970-es években – többször újította meg zenéjét, gyakran új zenei trendek előfutárává válva ezzel. Zenei újításait külsejének és „személyiségének” megváltoztatásával ötvözte, kiérdemelve így „a pop kaméleonja” elnevezést. Bowie munkássága a zenészek szinte minden későbbi generációjára hatást gyakorolt. Tartós népszerűségéhez különleges, bariton énekhangja és munkáinak intellektuális mélysége is nagyban hozzájárult.

Bowie pályája során 136 millió albumot adott el, és a brit popzene történetének tíz leggazdagabb előadója között tartják számon. 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb előadóját tartalmazó listáján a 39. helyre sorolták.